Tyden.cz: Rozhovor s šéfkou AURES Holdings Karolínou Topolovou

Poslední rok došlo nejen v automobilové sektoru k velkým změnám, a to v důsledku pandemie covid-19? Jak se prodejci automobilů vypořádávají s uzavřením svých poboček? Změnily se nákupní zvyklosti zákazníků? Jak moc poklesly prodeje největšího prodejce ojetých automobilů u nás? Co se nejvíce prodává? Jak se bude trh vyvíjet v novém roce? Nejen na to se mohli lidé ptát generální ředitelky mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO Karolíny Topolové.

  • SOD

    Jak se obecně podle Vás změnil trh s automobily v době pandemie?

  • Host chatu

    Dobrý den, pandemická opatření zasáhla celý automotive sektorem nejen v České republice. Zastavením výrobních linek nových automobilů došlo k výraznému výpadku ve výrobě a automobil lze i nyní, kdy jsou obchody uzavřené, pořídit jen on-line. Jen za loňský rok se snížila nabídka automobilů v ČR o 90 000 a tento trend bude pokračovat i v letošním roce. Došlo k navýšení cen automobilů a některé modely jsou již nyní nedostatkovým zbožím. Zvýšil se také počet podvodných prodejců automobilů, kteří se snaží přivydělat si prodejem nekvalitních aut. Často jsou na trhu i automobily z exekucí či jinou právní vadou. Zákazníci by měli být ostražitější a vozy kupovat jen u prodejců, kteří automobily vlastní a mohou tak za kvalitu ručit.

  • SK

    Co celkově znamená COVID 19 pro automobilový průmysl?

  • Host chatu

    Je to hlavně o nedostatku automobilů na trhu, který se bude ještě více prohlubovat, a také o výrazném nárůstu cen. Ubylo i zákazníků, kteří často výměnu automobilu kvůli nejisté ekonomické situaci odložili. Na druhou stranu si spousta lidí pořizuje automobil, aby se vyhnuli cestovaní veřejnou dopravou, kde je riziko nákazy daleko vyšší.

  • SK

    Jak to vypadá od začátku české covidové krize s český automobilním trhem?

  • Host chatu

    Prodejci se ze dne na den museli s uzavřením svých provozoven naučit, jak jinak prodávat automobily. Proto jsme také již při první vlně přešli na on-line prodej a jsem ráda, že se postupně zákazníci naučili touto formou auta nakupovat. Ob-line nákup s sebou nese mnoho výhod a záruk, které zákazníci oceňují. Na druhou stranu pak menší prodejci, kteří nemají takové možnosti, se často uchylují k nekalým praktikám a objevuje se více podvedených zákazníků, kteří si koupili vůz se stočeným tachometrem nebo v exekuci. Nejžádanějších modelů je již nyní nedostatek a cena automobilů nadále poroste.

  • SK

    Kdo nejvíc odnese COVID 19 v automobilové komunitě?

  • Host chatu

    Největší dopad to má na male prodejce ojetých automobilů, kteří nemohli dostatečně investovat do nových metod prodeje, jako je on-line prodej. Často se pak uchylují k prodeji nekvalitních automobilů, aby přežili.

  • Daniel

    Myslíte, že se ojetiny vlivem krize zdraží? Děkuji

  • Host chatu

    Již v loňském roce došlo k navýšení cen ojetin o 10% a v letošním roce již nyní pozorujeme výrazný nárůst cen. Je to způsobeno hlavně nedostatkem nejžádanějších ojetin. Kvůli výpadkům ve výrobě nových aut se tento nedostatek ještě prohloubí, což ovlivní i cenu aut na trhu.

  • lkv

    Má ještě význam jezdit pro ojetá auta do zahraničí? Jaká je situace v Německu?

  • Host chatu

    V celé Evropě chybí hlavně mladé ojetiny. Proto také narostl ještě více zájem o ojeté vozy z České republiky, které se tak často vyváží do Německa a dalších okolních států. Naopak k nám pak proudí nekvalitní automobily, které jsou nejčastěji po vážných dopravních nehodách nebo mají stočený tachometr. Pro českého zákazníka je pak prakticky nemožné ověřit si historii vozu v zahraničí a přibývá podvedených lidí. I proto doporučuji kupovat ojeté vozy s českým původem a od velkých prodejců, kteří automobily vlastní a mohou za jejich kvalitu ručit. V případě nespokojenosti tak mnohem jednodušeji můžete vůz reklamovat, vyměnit nebo i vrátit.

  • Míla

    Dobrý den, funguje vám online prodej? Můžu si auto koupit na dálku? díky

  • Host chatu

    Dobrý den, s prodejem automobilů jsme začali ze dne na den již v první vlně pandemie, kdy byly naše provozovny zavřené. Zákazníci si nejprve museli na tento typ prodeje zvyknout, což bylo vidět již při druhé vlně, kdy zájem výrazně stoupnul. Nákup vozu on-line je jednoduchý. Stačí si vůz vybrat na internetu, operátor Vám následně zavolá, domluví s Vámi detaily včetně místa, kam Vám vůz dovezeme, a již během několika hodin můžete mít doma novější vůz.

  • Karel

    Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s prodejem ojetého vozu nyní v nouzovém stavu? Jsou nějaká omezení? Jak to funguje na pobočce?

  • Host chatu

    Dobrý den, v tuto chvíli jsou všechny naše provozovny uzavřeny, ale automobil lze jednoduše zakoupit i on-line. Na www.aaaauto.cz si vyberete vůz, náš operátor Vám následně zavolá a domluvíte se na detailech od způsobu financování až po přistavení vozu k Vám domů. V případě nespokojenosti lze automobil do 14 dnů vrátit jako v každém jiném e-shopu. Omezení jsou tak hlavně v tom, že nemůžete přijít k nám a fyzicky si vybrat a vyzkoušet více automobilů.

  • Klára T.

    Mám dotaz ohledně dezinfekce ojetých vozů? Máte to nějak vyřešené? Díky

  • Host chatu

    Samozřejmě. Události letošního roku nás velmi rychle přiměli k zaměření se na vysoké hygienické standardy. Je u nás již rutinou, že veškeré nabízené vozy ihned po vykoupení desinfikujeme, stejně jako po každé zkušební jízdě se zákazníkem. I prodejci a všichni další zaměstnanci se s touto nutností sžili a berou to jako nezbytnou součást své práce. Pravidelně kontrolujeme jejich zdravotní stav, používají ochranné prostředky, roušky a rukavice. Je to jediný způsob, jak ochránit naše zákazníky i zaměstnance

  • Andy

    Jak se vlivem krize změnila vaše nabídka? Máte ještě vůbec co prodávat?

  • Host chatu

    Naši nabídku jsme přizpůsobili poptávce zákazníků, která se samozřejmě trochu proměnila. Narostl zájem o vozy kombi a SUV, kterých tak nabízíme dostatek. Rozšířili jsme i nabídku v levnějších cenových kategorií, protože často u nás zákazníci hledají druhé auto do rodiny, aby se tak vyhnuli cestování ve veřejné dopravě, kde je riziko nákazy daleko vyšší. Na celém trhu ale již nyní chybí hlavně mladší ojetiny, kterých je kvůli výpadkům ve výrobě nových aut méně.

  • Lukáš

    Dobrý den, jaké máte oblíbené auto? Čím jezdíte?

  • Host chatu

    Dobrý den, já mám ráda hlavně velké a bezpečné vozy, protože často cestuji s rodinou. Mojí srdcovou záležitostí jsou Mercedesy. Jezdím ale ze zásady v ojetých automobilech.

  • Baru

    DObrý den, prodáváte i elektromobily a hybridy? Kolik jich asi nabízíte?

  • Host chatu

    Dobrý den, samozřejmě. Tyto automobily nemohou v naší nabídce chybět, protože zájem o elektromotory a hlavně hybridy každoročně roste. Stále ale jde jen o desítky kusů. Momentálně nabízíme na 50 automobilů s hybridním pohonem nebo elektromotorem.

  • Láďa

    Dobrý den, kdy myslíte, že tato krize skončí? Myslíte, že ceny ojetin půjdou nahoru?

  • Host chatu

    Dobrý den, konec krize si v současné chvíli nedovoluji odhadnout. Bohužel nás krušné časy teprve čekají. Nedostatek automobilů se na trhu ještě prohloubí a tím porostou i ceny automobilů, které výrazně vzrostly již se začátkem tohoto roku.

  • Jiří

    Hezký den, kterých aut prodáte nejvíc?

  • Host chatu

    Dobrý den, největší zájem je o Škodovky, zejména modely Octavia a Fabia. Na další pozici jsou Volkswageny s modely Passat a Golf. Z karoserií se vloni poprvé za 29 let fungování AAA AUTO staly tahounem vozy kombi a sesadili na druhou příčku hatchbacky. Nejvyšším tempem ale stále roste zájem o SUV.

  • puk

    Máte v plánu nějaké novinky? Co děláte proti kovidu?

  • Host chatu

    Naší prioritou je nadále rozvíjet on-line prodej ke spokojenosti našich zákazníků. V současné době jde o jedinou možnou formu prodeje. Abychom minimalizovali možnost nákazy, všechny vozy ihned po vykoupení desinfikujeme, stejně jako po každé testovací jízdě. Všichni zaměstnanci musí dodržovat veškeré hygienické základy jako je nošení roušek nebo respirátorů, rukavic a časté desinfikování rukou.

  • Tomáš C.

    Dobrý den, jak nyní fungují vaše pobočky? Je možné se na nabídku podívat, nebo je jen na internetu? Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, všechny naše pobočky jsou momentálně uzavřené. Automobil si ale můžete v klidu vybrat i z pohodlí domova přes internet nebo s pomocí našich operátorů na bezplatné lince 800 110 800. Výhodou tohoto prodeje je, že si jednoduše vyberete vůz z jakékoliv pobočky po celé české republice a nejste limitováni nabídkou dané pobočky. Navíc v případě nespokojenosti můžete automobil do dvou týdnu od nákupu vrátit, čímž garantujeme zákazníkovi spokojenost nákupu.

  • vlasek

    Jak takový on-line prodej vypadá?

  • Host chatu

    On-line nákup automobilu je podobně jednoduchý jako v každém jiném e-shopu. Automobil si vyberete na www.aaaauto.cz, můžete vše konzultovat i s našimi operátory, kteří vám mohou i poradit a můžete se domluvit na celkovém průběhu prodeje vozu, a to včetně financování nebo pojištění vozu. Vůz Vám pak doručíme tam, kam si budete přát.. Vzhledem k tomu, že úspěšnost on-line prodejů je 95%, věřím, že jsou zákazníci s toutou formou prodeje velmi spokojení.

  • bonny

    Jakou mám záruku, že auto bude při online nálupu OK?

  • Host chatu

    Nákup vozu on-line funguje jako v každém jiném e-shopu. Pokud byste s vozem nebyl spokojen, můžete ho do dvou týdnů od prodeje vrátit, čímž se nemusíte ničeho obávat.

  • fsg

    Jak se podle vás budou letos vyvíjet ceny ojetin?

  • Host chatu

    Už před koncem roku šly ceny ojetin prudce nahoru kvůli jejich nedostatku na trhu. Málo se sem ojetiny dovážejí a lidé také málo ojetin prodávají. Proto jejich ceny zákonem nabídky a poptávky rostou. Nedá se čekat, že by během roku byly ojetiny někdy levnější, než jsou teď. Proto není dobré s nákupem váhat.

  • KL

    Z mnoha stran jsem zaznamenal zprávy, že se kvalita ojetin na trhu zhoršila. Je to tak?

  • Host chatu

    Bohužel je řada zejména malých prodejců kvůli pandemii v zoufalé finanční situaci a pokoušejí se obchodovat s různě zmanipulovanými vozy, aby co nejvíc zvýšili svojí marži. Druhým problémem je zvyšující se množství lidí s exekucemi. Pokud si koupíte auto od takového člověka, může vám ho exekutor kdykoliv zabavit.

  • Lu

    Dobrý den, liší se nějak typy aut, který lidi kupujou v různých zemích kde prodáváte?

  • Host chatu

    Hezké dopoledne, ano, každý stát, kde působíme má svá zákaznická specifika. Například v ČR a na Slovensku jednoznačně dominují škodovky, v Maďarsku a Polsku je na prvním místě v prodejích Opel.

  • elektro

    Slyšel jsem, že v Norsku už prodávají více než 50 % elektromobilů, jak jsme na tom my?

  • Host chatu

    V našich podmínkách a bez masivní podpory bude přechod k elektromobilitě složitý. Čeští zákazníci jsou celkem konzervativní. Ale musím říci, že posledních několik let se i v našich autocentrech prodeje hybridních a elektrických aut zvyšují. Třeba v loňském roce byl na tuzemském trhu nárůst v počtu inzerovaných hybridů 46 % a u elektromobilů 30 % oproti roku 2019.

  • doly

    Cetl jsem, ze se na trhu objevuje stale více problemovych ojetin. Cim to je?

  • Host chatu

    Bohužel se řada zejména malých prodejců ocitla kvůli pandemii v zoufalé finanční situaci. Jako jedinou možnost pak vidí obchodování s různě zmanipulovanými vozy, aby co nejvíc zvýšili svojí marži. Druhým problémem je zvyšující se množství lidí s exekucemi. Pokud si koupíte auto od takového člověka, může vám ho exekutor kdykoliv zabavit. Proto je lepší kupovat automobily od velkých prodejců, kteří automobily vlastní a je tak v jejich zájmu, aby takto problematické a nekvalitní ojetiny vůbec nenabízeli.

  • gkjgljb,jb

    Dobry de, kolik aut jste vloni prodali v jednotlivych zemich??

  • Host chatu

    Dobrý den, síť AAA AUTO za uplynulý rok prodala v České republice 40 000 vozů, na Slovensku 14 000, v Polsku 13 500 a v Maďarsku 2 500.

  • ven

    Jak hodnotite dovoz aut ze zahranici? Jsou porad kvalitnějsi a zajimavejsi nez v cr nebo to je minulost?

  • Host chatu

    Již dlouho neplatí, že by dovozové ojetiny byly kvalitnější. Naopak se u nich mnohem častěji vyskytují vážné problémy, jako jsou stočené kilometry, nebo zatajené havárie. V našich autocentrech AAA AUTO nebo Mototechna auta z dovozu prodáváme jen v případě, že nejsou podobné modely k dispozici s tuzemským původem. Jde zejména o novější a nadstandardně vybavené modely. U těch je výrazně jednodušší dohledat veškerou servisní historii.

  • O

    Kiliko aut a za kolik ste prodali pres internet za lonsky rok?

  • Host chatu

    Celkem se on-line za rok 2020 v síti AAA AUTO v České republice prodalo 5 400 vozů v celkové hodnotě 1,39 miliardy korun a s průměrnou cenou 259 533 Kč.

  • Petr

    Co jsou nejoblibenejsi auta 2020 nejen u nas?

  • Host chatu

    V České republice je již dlouhodobě číslem jedna Škoda Octavia. Například v Polsku je ale až na třetím místě a v Maďarsku na čtvrtém. Druhé a třetí místo u nás i na Slovensku drží další dva velmi oblíbené modely, kterými jsou Škoda Fabia a Volkswagen Passat. Naopak v Polsku a Maďarsku je dlouhodobě nejoblíbenější Opel Astra, která je na Slovensku na 9. příčce, v České republice dokonce až na 29. Druhou příčku si pak v těchto zemí drží shodně Ford Focus.

  • Jef

    Zmenil lonsky rok nejak preference zakazniku? Myslim treba ze si kupovali mensi auta a tak. Dik

  • Host chatu

    Vloni poprvé za 29 let, kdy AAA AUTO působí na trhu, získaly v České republice největší oblibu vozy kombi. Pořídilo si je více než 29% zákazníků, tedy o 5% více než v roce 2019. Jen o sto lidí méně si koupilo hatchback. Tento trend byl hodně ovlivněn pandemií, kdy si lidé pro svoji větší bezpečnost pořídili vůz, i když doposud žádný nevlastnili, aby se více chránili před virem. Cestování vlastním automobilem je bezpečnější způsob cestování než v městské hromadné dopravě, kdy se snáz nakazíte. Nadále v oblibě posilují vozy SUV, které tvořily 20% z celkového objemu prodaných aut. V roce 2019 to bylo 17%.

  • KEL

    Bude se letos hodne zdrazovat?

  • Host chatu

    Už během loňského roku rostly ceny ojetin rychleji a čekáme, že tento trend bude dále pokračovat. Většina důvodů souvisí s pandemií Covid-19. Kvůli výpadkům ve výrobě na trhu chybí nové vozy. Pokud se vyráběly, tak je zase nebylo kde prodávat kvůli uzavřeným provozovnám. Lidé si je nemohli koupit, a tím pádem se ani nezbavovali starších vozů. Zároveň se dovezlo mnohem méně ojetin ze zahraničí, protože pohyb lidí byl několikrát omezen. Kvůli tomu všemu je ojetých aut na trhu málo a proto stoupá jejich cena. O ojetiny je totiž enormní zájem. Lidé raději chtějí jezdit autem, aby se nenakazili v autobusu, ve vlaku nebo letadle.

Celý rozhovor najdete také zde.




Vážíme si vašeho
soukromí

Aby pro vás bylo prohlížení našich stránek co nejpohodlnější, využíváme soubory cookies.Cookies nám slouží pro zlepšování našich služeb a zároveň vám díky nim dokážeme lépe nabídnout obsah, který pro vás může být zajímavý a užitečný.

Spravovat cookies

Zásady ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z těchto souborů cookie jsou soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu.

Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte, k ukládání uživatelských preferencí a poskytování obsahu a reklam, které jsou pro vás relevantní. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může mít vliv na váš zážitek z prohlížení. Další informace naleznete v našich Zásadách používání souborů cookie.


Nutné Vždy aktivní

Nezbytné soubory cookie jsou klíčové pro základní funkce webu a web bez nich nebude fungovat zamýšleným způsobem. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.


Funkční

Funkční soubory cookie pomáhají vykonávat určité funkce, jako je sdílení obsahu webových stránek na platformách sociálních médií, shromažďování zpětných vazeb a další funkce třetích stran.


Analytické

Analytické soubory cookie se používají k pochopení toho, jak návštěvníci interagují s webem. Tyto soubory cookie pomáhají poskytovat informace o metrikách počtu návštěvníků, míře okamžitého opuštění, zdroji návštěvnosti atd.


Marketingové

Soubory cookie reklamy se používají k doručování návštěvníků přizpůsobenými reklamami na základě stránek, které navštívili dříve, a k analýze účinnosti reklamní kampaně.



Zrušit

Momentálně je online 0 odborníků Volejte denně 8:00 - 21:00 Zavolejte mi
Google hodnocení   4,5
Nejlépe hodnocený
prodejce ojetých vozů
v České republice.

S průměrným hodnocením
zákazníků všech našich
poboček 4,5 hvězdičky.