TN.cz: Rozhovor s šéfkou AURES Holdings Karolínou Topolovou

Jak se změnil trh s automobily v době pandemie? Co nás čeká na trhu ojetých automobilů v letošním roce? Na tyto i další otázky odpovídala Karolína Topolová, generální ředitelka skupiny AURES Holdings.

Jak hodnotite cely lonsky rok na automotive trhu?

Dobrý den, rok 2020 byl kvůli pandemii obrovskou výzvou pro nás všechny a letošní rok nebude jiný. Uzavření továren, omezení pohybu i uzavření kamenných poboček značně omezilo možnosti k pořízení si automobilu. Na trhu postupně ubývá automobilů a dochází i k výraznému zdražovaní, které bude doménou nejen tohoto roku.

Dobry den, chtel bych vedet, jak je to s prodeji vasich aut? Prodali jste neco?

Dobrý den, jsem ráda, že jsme i přes všechny komplikace, spojené s pandemií koronaviru, dosáhli velmi dobrého prodejního výsledku. Za rok 2020 jsme prodali 70 000 automobilů v rámci celé skupiny. Největší podíl na něm má nečekaný úspěch on-line prodeje. Na tento typ obchodování jsme se připravovali již několik let a příchod koronaviru tento proces urychlil z měsíců na dny a hodiny. Naše schopnost prodávat vozy bez kamenných poboček se s každým lockdownem zvyšovala a nyní se pohybujeme již kolem padesáti procent běžných čísel. Za to patří dík zejména zákazníkům, kteří se rychle adaptovali a zvykli si na nákup ojetého auta přes počítač a naše Kontaktní centrum. Celý proces by samozřejmě také nemohl fungovat bez obětavých zaměstnanců, kterým bych tímto rovněž chtěla za práci v nejtěžším roce fungování naší skupiny poděkovat.

Jake jsou vyhody on-line proje aut? Neverim na to, ze se na to da spolehnout

On-line prodej automobilu je stejný jako nákup zboží v kterémkoliv jiném e-shopu. Na našich stránkách www.aaaauto.cz si vyberete automobil, který můžete vložit do košíků, zaplatit a my Vám ho dovezeme na Vámi vybrané místo. Pokud potřebuje zákazník poradit, může kontaktovat naše zákaznické centrum na bezplatné lince 800 110 800, kde kolegové zákazníka provedou celým procesem a pomůžou mu s výběrem. Stále platí i možnost pořídit si vůz na splátky a objednat si i zákonné nebo havarijní pojištění. Navíc platí možnost vrátit zboží do 14 dnů v případě nespokojenosti.

Vaše pobočky jsou nyní zavřené. Existuje nějaká možnost, jak si přesto u vás auto koupit?

Samozřejmě ano. Vůz si můžete koupit on-line. Vyberete si ho na webu, na bezplatné lince 800 110 800 se domluvíte na detailech a vydesinfikovavané auto vám doručíme, kam budete potřebovat. Více se dozvíte na našich stránkách www.aaaauto.cz.

Slyšel jsem, že se teď u nás objevila spousta nekvalitních či problematických ojetin. Proč to tak je?

Bohužel je řada zejména malých prodejců kvůli pandemii v zoufalé finanční situaci a pokoušejí se obchodovat s různě zmanipulovanými vozy, aby co nejvíc zvýšili svojí marži. Druhým problémem je zvyšující se množství lidí s exekucemi. Pokud si koupíte auto od takového člověka, může vám ho exekutor kdykoliv zabavit.

Zdravím, jak jde letos prodej veteránů, který taky máte v nabídcce

Dobrý den, segment veteránů a investičních aut si stále drží svůj okruh fanoušků, a tak ani covidová krize nijak výrazně neovlivnila zájem ze strany kupujících. Již několik let platí, že nejžádanější jsou vozy z bývalého východního bloku, v čele s tuzemskými škodovkami.

Máte v nabídce i elektrický auta?

I přesto, že k prodejním číslům, které zažívá třeba Norsko, kde elektromobily v prodejích předběhly auta se spalovacími motory, bude ještě dlouhá cesta, segment hybridů a elektromobilů zažívá několik let stálý nárůst prodejů. I my tento trend vnímáme a postupně zvyšujeme jejich nabídku. Na některých pobočkách máme i specializované sekce s těmito vozy a pro jejich prodej školíme i náš personál.

Kolik aut ste prodali v jednotlivych zemich?

Síť AAA AUTO za uplynulý rok prodala v České republice 40 000 vozů, na Slovensku 14 000, v Polsku 13 500 a v Maďarsku 2 500.

Prodáváte i auta z dovozu? Slyšela jsem, že jsou kvalitnější.

Auta z dovozu prodáváme jen pokud nejsou k dispozici jiná s tuzemským původem a jde zejména o novější, nadstandardně vybavené modely. U těch je výrazně jednodušší dohledat veškerou servisní historii. Již dlouho neplatí, že by dovozové ojetiny byly kvalitnější. Naopak se u nich mnohem častěji vyskytují vážné problémy, jako jsou stočené kilometry nebo zatajené havárie.

Zdravim, cemu prisuzujete nizsi prodeje? Uz od vas nikdo auto nechce, co:-)

Pokles našich prodejů, způsobený pandemií, je ve skupině zhruba 19 %, ale stále to znamená 70 000 prodaných aut. Náš pokles je nižší číslo, než u prodeje nových aut a potvrzuje to úspěšnost naší strategie rychlého přechodu na on-line prodej, a to zejména v období prvního březnového lockdownu. Nezaspali jsme a pět týdnů bez poboček jsme neskončili s prodejní nulou, ale připsali jsme si na konto několik tisíc nových zákazníků. I přes překážky, které rok 2020 přinesl, tak hodnotím naše úsilí velice pozitivně a jsem ráda, že se zákazníci naučili nakupovat automobily i v on-line prostředí.

Zajima me, kolik aut jste prodali online a v jake hodnote?

Celkem se loni v síti AAA AUTO v České republice on-line prodalo 5 400 vozů v celkové hodnotě 1,39 miliardy korun a s průměrnou cenou 259 533 Kč.

Dobry den, lisi se nějak prumerna cena prodaneho auta on-line a na kamenné poboce?? Dekuji

Dobrý den, průměrná cena ojetého automobilu on-line je vyšší, a to 259 533 Kč. Důvodem je zvýšená poptávka po novějších automobilech. Celková průměrná cena ojetého vozu prodaného v tuzemsku vzrostla na 240 224 Kč oproti 228 521 Kč v roce 2019.

Co se prodavalo nejvic v roce 2020? Je to stejne ve vsech zemich kde pusobite? Dík

Nejoblíbenějším prodávaným vozem v celé skupině je již dlouhodobě Škoda Octavia. Tahounem je obzvláště v České republice a na Slovensku, kde obsadila s přehledem první místa. V Polsku obsadila třetí pozici, v Maďarsku čtvrtou. Druhé a třetí místo u nás i na Slovensku drží další dva velmi oblíbené modely, kterými jsou Škoda Fabia a Volkswagen Passat. Naopak v Polsku a Maďarsku je dlouhodobě nejoblíbenější Opel Astra, která je na Slovensku na 9. příčce, v České republice dokonce až na 29. Druhou příčku si pak v těchto zemích drží shodně Ford Focus.

Zdar, proc si myslite, ze je Skodovka porad u cechu tou nejoblibenejsi znackou?

Dobrý den, máte pravdu, že Škoda má u českých zákazníků téměř neotřesitelnou pozici. Podle mě je to dáno částečně historicky, kdy zde před rokem 89 prakticky jiná možnost nebyla, a druhým faktorem je to, že Škoda po revoluci dokázala zákazníkům nabídnout vozy, které jsou spolehlivé, relativně jednoduché na údržbu, ale zároveň splňují většinu kritérií, které čeští zákazníci od vozu očekávají.

Stale jsou hitem hlavně mala auta - hatchbacky?

V roce 2020 poprvé za 29 let, kdy AAA AUTO působí na trhu, získaly v České republice největší oblibu vozy kombi. Pořídilo si je více než 29% zákazníků, tedy o 5% více než v roce 2019. Jen o sto lidí méně si koupilo hatchback. Tento trend byl hodně ovlivněn pandemií, kdy si lidé pro svoji větší bezpečnost pořídili vůz, i když doposud žádný nevlastnili, aby se více chránili před virem. Cestování vlastním automobilem je bezpečnější způsob cestování než v městské hromadné dopravě, kdy se snáz nakazíte. I přes tento trend nadále v oblibě posilují vozy SUV, které tvořily 20% z celkového objemu prodaných aut. V roce 2019 to bylo 17%.

Jak se budou podle vás dál vyvíjet ceny ojetin v letošním roce?

Už během loňského roku rostly ceny ojetin rychleji a čekáme, že tento trend bude letos pokračovat. Důvodů je celá řada a většina z nich souvisí s pandemií Covid-19. Kvůli výpadkům ve výrobě na trhu chybí nové vozy. Pokud se vyráběly, tak je zase nebylo kde prodávat kvůli uzavřeným provozovnám. Lidé si je nemohli koupit a tím pádem se ani nezbavovali starších vozů. Zároveň se dovezlo mnohem méně ojetin ze zahraničí, protože pohyb lidí byl několikrát omezen. Kvůli tomu všemu je ojetých aut na trhu málo, a proto stoupá jejich cena. O ojetiny je totiž enormní zájem. Lidé raději chtějí jezdit autem, aby se nenakazili v autobusu nebo ve vlaku.

Plati stale ze cesi chtji hlavne naftaky??

Naopak. Dlouhodobě je na žebříčku popularity benzínový motor. V loni si je koupilo 52% zákazníků. Na popularitě získávají i auta s alternativním pohonem, kterých se prodalo trojnásobné množství oproti předchozímu roku.

Doryden, jak se kupuji u nas nebo v Polsku automaty?

Již téměř čtvrtina Čechů a Slováků volí automobil s automatickou převodovkou. V Polsku je automat preferencí u necelých 13% zákazníků. Popularita každým rokem roste, i když pozvolně.

Jak se meni bezpecnost v automobilech?

Ojeté automobily jsou rok od roku bezpečnější a vybavenější. ABS a alespoň jeden airbag ve voze je již v českých autobazarech standardem, z bezpečnostních prvků je nejvíce na vzestupu systém pro hlídání vybočení z jízdního pruhu, systém pro hlídání mrtvého úhlu nebo funkce automatického zastavení před překážkou. Například 54 % aut má handsfree pro bezpečné telefonovaní během jízdy.

Co z bezpecnostnich prvku si lide porizuji stale vice a vice?

Nejvyšším tempem roste zájem o funkci automatického zastavení před překážkou, která byla vloni ve výbavě 19 % prodaných ojetých automobilů v AAA AUTO. Za posledních 5 let je zájem o tuto funkci více než sedminásobný. Podobně jsou na tom i systémy pro hlídání vybočení z jízdního pruhu nebo hlídání mrtvého úhlu, který mělo letos 10 %, respektive 5 % prodaných automobilů. Zájem o tyto systémy se každým rokem více než zdvojnásobuje.

Dobry den, zajimalo by me, jak realne funguje on-line prodej... Kdyz si auto vyberu na webu, realne si ho vlozím do kosiku, zaplatim a vy my ho na zadanou adresu dovezete? Pokud se na nakup vztahuje ctrnactidenni zaruka vraceni v pripade nespokojenosti, tak mi to prijde jako super sluzba. Konecne by tak meli lidi jistotu, ze i u vas muzou dobre koupit. Predem dekuji za odpoved, KL

Dobrý den, v současné době, kdy jsou naše kamenné pobočky zavřeny, fungujeme výhradně on-line a lze to i tak, jak píšete. Zákazníci se ještě učí takto přímo nakupovat a většinou využijí i možnosti konzultace s našimi operátory. Vzhledem k tomu, že úspěšnost on-line prodejů je 95%, věřím, že jsou zákazníci s touto formou prodeje velmi spokojení.

Četl jsem, že prodáváte přes internet jako divý, ale vůbec nechápu, že je možné koupit ojetinu takto. To bych se docela bál... Přeci jen je stále mnoho jiných možností... Díyk

V dnešní době, kdy jsou uzavřeny kamenné pobočky maloobchodů, nemá zákazník prakticky jinou možnost, jak si pořídit lepší automobil. Výrobní doba nových aut už prakticky není kratší půl roku, auta z ciziny se dováží jen starší a v ještě zoufalejším stavu než před pandemií, od soukromníka se vystavujete riziku podvodného prodeje auta z trestné činnosti a nevyhnete se zvýšenému riziku nákazy. V podstatě jedinou možností je pak nákup zánovního nebo ojetého vozu on-line. Vzhledem k tomu, že tento typ prodeje s sebou nese stejnou výhodu jako v jakémkoliv jiném e-shopu, můžete automobil v případě nespokojenosti do 14 dnů vrátit, a díky tomu si automobil stihnete řádně ozkoušet, abyste měl jistotu dobré koupě se zárukami. Úspěšnost on-line prodeje je 95%, proto věřím, že jsou zákazníci s námi velmi spokojeni.

Co vy a charita v době pandemie?

Naše společnost již přes dvacet let podporuje Dětskou dopravní nadaci, která finančně pomáhá sirotkům obětí dopravních nehod. Přestože díky pandemii došlo v roce 2020 k poklesu dopravních nehod, stále přibývají děti, které se ze dne na den ocitnou bez rodičů. Považuji za povinnost, aby se naše společnost, která ročně prodá na sedmdesát tisíc automobilů, angažovala v této oblasti.

SPOLUPRACUJETE JESTE S NEJAKYMI OSOBNOSTMI?

Ano, našimi tvářemi jsou tenisové sestry Karolína a Kristýna Plíškovy, Karlos Terminátor Vémola nebo na Slovensku Maroš Kramár. Spolupracujeme nadále i s influencery jako je například Richard Genzer.

Kdyz prodavate auta, resite vice i jejich hygienu?

Události letošního roku nás velmi rychle přiměli k zaměření se na vysoké hygienické standardy. Je u nás již rutinou, že veškeré nabízené vozy ihned po vykoupení desinfikujeme, stejně jako po každé zkušební jízdě se zákazníkem, když jsou pobočky otevřeny. I prodejci a všichni další zaměstnanci se s touto nutností sžili a berou to jako nezbytnou součást své práce. Pravidelně kontrolujeme jejich zdravotní stav, používají ochranné prostředky, roušky a rukavice. Je to jediný způsob, jak ochránit naše zákazníky i zaměstnance.

Stoupa v dnesni dobe pocet podvodnych prodeju aut?

Kvůli pandemii Covid-19 a s tím souvisejícím poklesem ekonomiky na sekundárním trhu aut rapidně přibývá aut, která se opravdu nevyplatí koupit. Naše síť autobazarů AAA AUTO v současnosti odmítá vykoupit až tři čtvrtiny aut, která zákazníci na výkup přivezou. Nejčastější jsou právní vady, stočené tachometry nebo technický stav vylučující další provozování takového vozu bez finančně velmi náročných oprav.

Jak poznam vuz z podvodne cinnosti?

Velmi rizikové jsou vozy, které mají v krátkém časovém sledu v technickém průkazu hodně záznamů o změně majitele a poslední majitel má například trvalé bydliště na úřadě. Často odhalíme, že se lidé pokouší obejít exekuci. Dlužník prodal vůz několika bílým koním za sebou a doufal, že při prověřování záznamů o exekucích nepůjdeme daleko do minulosti. Ten, kdo je v exekuci a snaží se takové auto prodat, se pochopitelně pohybuje za hranou zákona. Když si někdo takový vůz koupí bez možnosti důkladného prověření, může se stát, že mu zanedlouho zaklepe na dveře exekutor, vůz mu zabaví a své investované peníze už nikdy neuvidí.

Která auta zlevnila?

Začátkem roku všechny automobily zestárnou o jeden rok, což má vliv i na snížení jejich ceny. Nejvíce zlevňují méně žádané modely, kterých je na trhu dostatek. Škodovek či Volkswagenů se výraznější slevy z důvodu zestárnutí příliš nedotknou.

Kdy budou v ČR auta na elektriku za rozumnou cenu?

Toto je ještě běh na dlouhou trať. Elektromobily jsou stále výrobně velmi nákladné, proto ani jejich cena nemůže klesat. Důležité je posunout vývoj elektromotorů tak, aby se s vozy dalo ujet delší vzdálenost, a rozšířit infrastrukturu dobíjecích stanic. To bude mít přímý vliv na důvěru zákazníků, dojde k výraznějšímu navýšení poptávky, čímž se bude vyrábět více elektromobilů a bude se moci cena přiblížit i běžnému zákazníkovi.

Máte na skladě nějakou teslu?

Tesla se v naší nabídce objevuje pravidelně, ale momentálně žádnou v nabídce nemáme:-)

KOlik stojejí octavia?

Průměrná cena ojeté Octavie se pohybuje okolo 200 tisíc. Záleží na stáří, výbavě a počtu najetých kilometrů.

Máte nějaké lambo?

Lamborghini je velmi specifický druh automobilu, který se v naší nabídce objevuje jen zřídka. O ojeté vozy této značky není takový zájem.

Celý rozhovor nazdete také zde.




Vážíme si vašeho
soukromí

Aby pro vás bylo prohlížení našich stránek co nejpohodlnější, využíváme soubory cookies.Cookies nám slouží pro zlepšování našich služeb a zároveň vám díky nim dokážeme lépe nabídnout obsah, který pro vás může být zajímavý a užitečný.

Spravovat cookies

Zásady ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z těchto souborů cookie jsou soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu.

Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte, k ukládání uživatelských preferencí a poskytování obsahu a reklam, které jsou pro vás relevantní. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může mít vliv na váš zážitek z prohlížení. Další informace naleznete v našich Zásadách používání souborů cookie.


Nutné Vždy aktivní

Nezbytné soubory cookie jsou klíčové pro základní funkce webu a web bez nich nebude fungovat zamýšleným způsobem. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.


Funkční

Funkční soubory cookie pomáhají vykonávat určité funkce, jako je sdílení obsahu webových stránek na platformách sociálních médií, shromažďování zpětných vazeb a další funkce třetích stran.


Analytické

Analytické soubory cookie se používají k pochopení toho, jak návštěvníci interagují s webem. Tyto soubory cookie pomáhají poskytovat informace o metrikách počtu návštěvníků, míře okamžitého opuštění, zdroji návštěvnosti atd.


Marketingové

Soubory cookie reklamy se používají k doručování návštěvníků přizpůsobenými reklamami na základě stránek, které navštívili dříve, a k analýze účinnosti reklamní kampaně.



Zrušit

Momentálně je online 53 odborníků Volejte denně 8:00 - 21:00 Zavolejte mi
Google hodnocení   4,5
Nejlépe hodnocený
prodejce ojetých vozů
v České republice.

S průměrným hodnocením
zákazníků všech našich
poboček 4,5 hvězdičky.