Blesk.cz: Šéfka AAA Auto na chatu Blesk.cz: Proč si koupit auto z bazaru

Proč se nevyplatí koupit zbrusu nové auto? Jaká rizika jsou spojena s dovozem auta z ciziny? Jak se podvádí s prodejem aut na inzerát od soukromých osob? Nejen na tyto dotazy se ptali lidé Karolíny Topolové, generální ředitelky AAA Auto v pátek 22.5. 

Dobrý den. Chtěl jsem se opta, jak to je s garancí a prohlídkou vozu co se po technické stránce u vás týče? Dekuji(Kačer )

Dobrý den, garantujeme doživotní garanci čistoty právního původu vozidla a samozřejmě neseme odpovědnost za skryté vady dle zákona. Každému zákazníkovi umožňujeme detailní prohlídku vozidla včetně možnosti kontroly v nezávislém auto servisu a s vlastním automechanikem. Máme k dispozici technické zázemí s možností prohlídky vozidla na zvedáku a napojení na naši nebo vámi přinesenou diagnostiku. Jízdní vlastnosti vozu si můžete ověřit při dostatečně dlouhé zkušební jízdě. poskytujeme pojištění mechanických a elektrických závad na 24 měsíců.

dobrý den,přítel se chystá koupit auto v bazaru.Jaké jsou rizika a je možné,že je ojete auto v exekuci,atd...mam z toho docela obavy(Maruška)

Dobrý den, velkým rizikem je nákup vozů, které jsou v tzv. komisním prodeji. Bazar v tomto případě vůz nevlastní, ale je pouze zprostředkovatelem prodeje. Nemůžete si tak být jisti, že má bazar vůbec právo vůz prodávat. Jak už jsem se tu zmiňovala, často komisní prodejci jednají na základě padělaných plných mocí nebo padělaných prodejních smluv. Pak se můžete stát jen pomyslnými majiteli vozu, který v reálu ale stále patří původnímu majiteli, jež za něj nedostal od prodejce zaplaceno. Prodejce pak včas zmizí a vy tím pádem můžete o vůz jednoduše přijít bez možnosti reklamace. Proto je spolehlivější vybírat vůz od velkých prodejců, které vozy přímo vlastní, a vy tak máte tak jistotu, že pokud by se cokoliv s autem stalo, můžete to s někým řešit.

Dobry den, jak poznate u vykupaneho auta, ze nema stocene kilometry? A proc neni nikde uvedeno, zda auto je ci neni bourane? Dekuji Vam za odpoved. Hezky den.(Martina)

Dobrý den, nejvyšší míra jistoty je v případě, kdy je k vozu k dispozici kompletní servisní historie, kterou získáme ze servisní knížky (údaje o servisních prohlídkách), z dostupných databází odborných firem, při napojení na diagnostiku, při zevrubné fyzické kontrole, kterou zjišťujeme zda opotřebení automobilu odpovídá stavu tachometru. Všechny tyto kategorie lze většinou takto komplexně ověřit pouze u automobilů tuzemského původu, které v záruční době navštěvovali záruční prohlídky a absolvovali kontrolu na STK. U ostatních vozidel se to dá zjistit pouze s určitou mírou jistoty.Ta je nejnižší u vozidel z dovozu, ke kterým neexistuje servisní historie.

Měla byste zákazníkům dodat důvěru tím ,že budete jezdit ojetinou ,jezdíte ?(Jaruna)

Dobrý den, sama jezdím léta pouze v ojetých vozech. Nové vozy mají cenu mnohem vyšší než když si pořídíte zánovní vůz s nízkým nájezdem. Je to v podstatě stále nové auto, ale s cenou o 30 až 40 % nižší.

Kolik máte poboček?(xxyyzz)

V tuzemsku máme otevřeno již 21 autocenter, takže v každém kraji vždy alespoň jednu. Působíme ale i na Slovensku, v Maďarsku a Polsku a celkem máme otevřeno již 36 poboček.

Dcera mi zrovna včera říkala, že u vás bude její oblíbenec Ben Cristovao. To má auto od Vás?(Lenka Drabkova)

Ben Cristovao už nějaký čas jezdí vozem od nás, a protože je s ním spokojený, tak nás přijde podpořit na již zmíněný pražský Den dětí 31. května v Dolních Chabrech. Vůz si u nás vybralo již mnoho známých posobností a tento den jich budete moci u nás potkat hned několik - oblíbené herce nejen z úspěšné trilogie Kameňák Václava Vydru a Janu Paulovou, filmovou a televizní herečku Veroniku Žilkovou, finalistu Česko Slovenské SuperStar Bena Cristovaa, moderátorku Ladislavu Něrgešovou a filmovou a divadelní herečku Jitku Asterovou.

Kdysi dávno jste mývali různé akce přímo na pobočkách. Proč jste od toho odstoupili?(Alois)

Stále se snažíme pro naše zákazníky chystat zajímavé nabídky a atrakce na pobočkách pro zpestření. Ráda bych Vás pozvala například na Dětský den s celebritami, který pořádáme na naší pražské pobočce v Dolních Chabrech v neděli 31. 5. 2015. Tatínkové a maminky si tak budou moci v klidu prohlédnout největší naši pobočku a jejich děti si užijí spoustu zábavy a budou se moci setkat i se známými osobnostmi českého showbyznysu jako je Václav Vydra, Veronika Žilková nebo Ben Cristovao. Na závěr celého dne zazpívá muzikálové melodie finalistka soutěže Česko hledá superstar a muzikálová hvězda Michaela Nosková.

Dobrý den, jak se prodávají teréňáky ted před létem?(Honza Bartas)

Dobrý den, podle našich statistik prodeje terénních vozů vůči zimní sezóně překvapivě stoupají. Velký vliv má samozřejmě popularita těchto vozů, ale i to, že jde o dostupné vozy s větším zavazadlovým prostorem a ne tak vysokou spotřebou jako v minulosti.

Jaká auta se u vás nejvíce prodávají?(Lukas)

Dlouhodobě vede žebříček prodejů Škoda s modely Fabia a Octavia a následuje jí VW se svým Passatem a Golfem nebo Ford s modely Focus a Mondeo.

Řeším výměnu vozu a nemám ani moc vysoké nároky. Kolik vozů máte třebas klimatizací? Řeší to lidí vůbec u ojetin?(pavel )

Bezpečnostní prvky i prvky výbavy, které se ještě v roce 2008 řadily k nadstandardní výbavě, patřily v roce 2014 mezi běžnou výbavu prodávaných ojetých vozů. Klimatizaci mělo ve výbavě 83 % prodaných vozů oproti 49 % v roce 2008. Lidé tráví v automobilech během dne mnoho času, a tak lidé mají stále častěji zájem o vozy s bohatší výbavou, než tomu bylo před několika lety.

Koukal jsem, že podle internetu nabízíte opravdu obrovské množství vozů. Staráte se nějak o auta, když u vás pak dlouho stojí, než se prodají?(Dan S.)

Dovolím si Vaše informace trochu poopravit. Vozy, které nabízíme, se u nás nikdy příliš dlouho neohřejí. Zaměřujeme se totiž na ty nejprodávanější modely, které jdou rychle na odbyt. Navíc máme opravdu propracovaný systém péče o vozy, který zajišťuje jejich denní kontrolu a perfektní technický stav.

Donedávna se dost omílalo přetáčení tachometrů, ale teď se tato situace dle mého vůbec neřeší. Proč?(Sandra)

Problém se stáčením tachometrů je letitý boj, který se podařilo do jisté míry umírnit díky nedávnému rozhodnutí Nejvyššího soudu. Nejvyšší soud konstatoval, že pokud manipulací s tachometrem vznikne škoda přesahující 5000 korun, jedná se o trestný čin. Protože cílem podvodníků je při stáčení vyšroubovat cenu vozu o desítky tisíc, zastávám názor, že je to trestný čin prakticky pokaždé. Toho se také drží naše společnost již velmi dlouhou dobu. Proto vítáme i veškeré aktivity ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva dopravy proti tomuto podvodu. Byli bychom rádi, pokud by se podařilo konečně definovat přetáčení tachometrů jako trestný čin i konkrétním zákonem, a také podporujeme snahy o zveřejnění databáze STK s údaji o najetých kilometrech vozů, které je na ně jezdí.

Dobrý den, jak vaše společnost funguje po změně většinového vlastníka? Udály se už nějaké zásadní změny? Děkuji(Oskar)

Dobrý den, Britsko-polský investiční fond Abris zakoupil cca 95 % naší společnosti, protože jí vyhodnotil jako nejlepší ve svém oboru v regionu střední a východní Evropy. Důvodem, proč nás koupili, bylo to, že to, co děláme, děláme dobře, a proto se žádné změny neplánují. V letošním roce výrazně expandujeme, jak ukazuje nejen nedávný návrat na Polský rok, ale i například nová pobočka v Trnavě na Slovensku. Díky novému majiteli jsme také získali možnost výrazně posílit naše kapacity a ještě více zkrátit čekací dobu na výkupu, na prodeji i při zprostředkování finančních služeb. Přijďte si to sami ověřit.

Byl jsem v bazaru kousek od Bechyně a po 2 hodinách marného čekání jsem odešel. Za jak dlouho jste schopni všechno vyřídit? Dá se domluvit prohlídka i prodejce na konkrétní hodinu?(Václav Dvořák)

Ano, konkrétní čas si můžete domluvit přes naše operátory na bezplatné lince 800 110 800. Lze si domluvit i předvedení vozu v místě vašeho bydliště nebo zaměstnání. Celá koupě trvá přibližně hodinu, záleží samozřejmě na tom, zda vůz kupujete za hotové nebo na splátky a jestli nebudete vybírat z více vozů.

Jak je to s původem aut, co nabízíte? Je mi jasné, že nejde jen o vozy z čech. Jak si ověřujete jejich historii? Kolik jich máte? Díky.(Katerina)

Dovážíme pouze zánovní vozy s vyšší výbavou, které jsou na našem trhu nedostatkové. Dovozy pokrývají maximálně 8 % naší nabídky, zbylých 92 % vozů je českého původu. V zahraničí odebíráme ojeté vozy od dlouhodobých partnerů, mezi které patří například leasingové společnosti či aukční domy, zprostředkovávající prodej firemních flotil. Jedná se tedy o vozy s doloženou servisní historií a jasným původem.
 
Kdy je nejlepší koupit si ojetinu?(Johana)

Právě teď. Usilujeme o to, abychom měli nejlepší ceny na trhu a zároveň největší výběr. Navíc nesmíme zapomenout i na současné jarní slevy až 50 000 Kč nebo speciální akci v podobě stíracích losů, se kterými můžete vyhrát i 50 % slevu na vůz. I poslední údaje Českého statistického úřadu potvrzují, že na rozdíl od zdražování nových aut zůstávají ojetiny stále cenově výhodné.

Hodně se omýlá nový zákon o prodeji ojetých aut, který už platí. Co se tím pro zákazníky změnilo?(Zdeněk Novák)

Jde o novelu tzv. silničního zákona o převodu vozů. K převodům jsou například potřeba úředně ověřené plné moci, převod vozu je nutné provádět tam, kde ho měl na sebe registrovaný původní majitel. Při opožděné registraci hrozí pokuta až 50 000 korun. Na všechny tyto změny jsme se připravovali dlouho a s předstihem. Například pokud zákazníci přijedou bez ověřené plné moci, odvezeme je našimi vozy zákaznického servisu na nejbližší Checkpoint, k notáři, na radnici nebo k advokátovi – tedy všude, kde lze ověření provést. Dokumentaci k vozu vždy pro zákazníky připravujeme tak, aby vůz bylo možné hladce a včas přihlásit. Registrace vozů jsme schopni dělat po celém území České republiky, protože máme 21 poboček, v každém kraji minimálně jednu. Máme vymyšlenou i „víkendovou“ alternativu, kdy nelze tak jednoduše zařídit notářsky ověřené kopie. Zákazník tak u nás nijak výrazně nepocítil, že by to pro něj bylo omezení.

Proč je tak velký cenový rozdíl mezi novým a rok starým autem?(Maestrohulk)

Nové vozy velmi rychle ztrácejí svoji hodnotu. Po roce to může být 30-40 %. Proto se vyplatí koupit raději vůz rok starý. U nás se jedná většinou o předváděcí auta z autosalonů, která mají najeto někdy i jen několik desítek kilometrů.

Když si k vám půjdu koupit auto, má cenu si vybírat přes internet(Milda)

Na našich stránkách www.aaaauto.cz máme v nabídce vždy okolo 8 000 vozů, což je mnohem více než najdete na jedné pobočce. Můžete si tak vybrat vůz i ze vzdálenější pobočky a na naší lince 800 110 800 se pak domluvíte s operátorem na převozu vozu na pro Vás nejbližší pobočku.

Dobrý den, čtu ráda chaty s vámi a už před časem mě zaujala Dětská dopravní nadace, na kterou se občas někdo zeptá. Dá se někde přispět? Děkuju, Sabina(Sabina)

Hezké dopoledne, velmi mě těší Váš zájem. Dětská dopravní nadace přispívá na studium na základních, středních a vysokých školách zhruba šesti desítkám dětí, které přišly o jednoho nebo oba rodiče při automobilové nehodě. Nadace přijímá peněžní dary v jakékoliv výši, ze kterých je podpora dětem každoročně vyplácena. Přispět můžete na číslo účtu 168700844/0300 libovolnou částkou. Jsme rádi za každou pomoc, díky které pak můžeme vyhovět všem žádostem a nikoho nezklamat.

S autobazary obecně nemám dobrou zkušenost. Dvakrát jsem se spálil, ale je pravda, že vždy jsem nakupoval v menším bazaru. Nicméně v mém okolí si už sem tam někdo od vás auto koupil a byl spokojený. Jak to u vás máte s přetáčením tachometru?(Slavo)

Všechny naše vozy na výkupu pečlivě kontrolujeme, proto také odmítáme 65 – 70 % vozů, které nám jsou nabídnuty. Přesto podle našich zkušeností se nikdy taková věc nedá zjistit na 100 %. Proto poskytujeme garanci vrácení peněz, pokud by zákazník stočení tachometru po koupi přeci jen zjistil.

Když teď budou platit sankce za nepřevedená auta, bude se s tím asi více šašit. Co očekáváte? Jak jste na tom Vy?(Ondřej)

Největší riziko je při koupi ojetého vozu v komisním prodeji, kdy bazar je jen zprostředkovatelem prodeje a není tedy vlastníkem vozu. Pokud budou k autu chybět některé dokumenty, které může dodat jen skutečný vlastník, bude dokončení registrace nemožné. Velmi vysoké riziko je také při nákupu od soukromé osoby na inzerát, protože to může být cesta, jak se zbavit vozu v polopřevodu na poslední chvíli, tak říkajíc „na účet“ nového majitele. Prodávající může být účelově najatý „bílý kůň“, který po prodeji přestane komunikovat. Veškeré starosti s dohlášením a riziko vyřazeného vozu pak spadnou právě na nového vlastníka. U nás jsme již připraveni a vozy v polopřevodu již neprodáváme.
 
Kolik aut je v tzv poloprevodu?(jindra)
Podle statistiky Ministerstva dopravy je na silnicích takových vozů na tři čtvrtě milionu. Platný zákon přitom striktně požaduje dohlášení těchto vozů na nové majitele nejpozději do konce června letošního roku, pak budou trvale vyřazeny. AAA AUTO se na platnost zákona připravilo a vozy v polopřevodu již neprodává.

Byli jsme se podívat na auto z interátu – nakonec to nebyl soukormý prodejce, al emalý autobazar… – ten bazar byl ale dost podezřelý, stálo tam: všechna auta jsou v komisním prodeji. O co vlastně jde? (Jayjay)

S „komisním prodejem“ je spojeno velké riziko. V případě tohoto typu prodeje nejednáte při koupi vozu s majitelem, ale pouze se zprostředkovatelem prodeje. Nemůžete si tak být jisti, že má zprostředkovatel vůbec právo vůz prodávat. Často komisní prodejci jednají na základě padělaných plných mocí nebo padělaných prodejních smluv. Pak se můžete stát jen pomyslnými majiteli vozu, který v reálu ale stále patří původnímu majiteli, jež za něj nedostal od prodejce zaplaceno. Prodejce pak včas zmizí a vy tím pádem můžete o vůz jednoduše přijít bez možnosti reklamace. Proto je spolehlivější vybírat vůz od velkých prodejců, které vozy přímo vlastní, a vy tak máte tak jistotu, že pokud by se cokoliv s autem stalo, můžete to s někým řešit.

Ne jednom inzertním serveru jsem viděl auto, který se mi líbí,. Chci si domluvit schůzku. Jak poznám, že se jedná o přímého majitele? Navíc když chce zálohu předem?(bazos)

Pokud zvolíte prodej nebo nákup vozu přes inzerát, scházejte se pouze přímo s majitelem vozu a trvejte na jeho notářsky ověřeném podpisu. Za žádných okolností neposílejte žádnou zálohu na vůz, dokud s ním neodjedete a v rukou tak nebude mít i klíče od automobilu. Může se stát, že po odeslání peněz vůz najednou zmizí a vy nebudete mít nic.

Co Mototechna: Jaká auta se tam nejčastěji prodávají? O co je největší zájem?(Jiri Nemecek)

Jen Mototechna již prodala zánovních ojetin přes deset tisíc. Nejčastěji si zákazníci odvážejí vozy Škoda, zejména modely Fabia, Octavia, Rapid, Roomster či Yeti. Na nejvyšších místech žebříčku prodejnosti se objevují také modely značek Hyundai (i20, i30 a ix35) a Kia (Ceed a Sportage). Vozy z Mototechny jsou dostupné v celé síti AAA AUTO ve 21 městech v Česku. Mototechna současně nabízí všechny běžné služby autosalonu, jakými jsou výkup vozů protiúčtem, poskytování finančních produktů na nákup vozu, pojištění, služby servisu, prodej náhradních dílů a vlastní kreditní kartu.

Odkud nakupujete ta zánovní - předváděcí - auta? (petr pavelka)

Postupně jsme získali velmi dobré zdroje téměř nových aut, která sloužila jako předváděcí nebo takzvaná referentská. Tyto vozy jsou zpravidla velmi dobře vybavené, protože sloužily v autosalonech jako „výkladní skříně“ pro zákazníky. Mají většinou jen velmi málo najetých kilometrů, dokonale zdokumentovanou servisní historii a stále ještě platnou záruku od výrobce. Moc dlouho se u nás neohřejí, je o ně obrovský zájem.

Jaký je rozdíl v ceně, když koupím nové auto nebo mírně ojeté auto třeba po prvním roce provozu? Říká se, že v den kdy koupím nové auto, ztratí hodně na ceně. Prodávají se hodně roční vozy – po prvním majiteli?(karel)

Penězi vyjádřeno jde o desítky až stovky tisíc korun, které zaplatíte v podstatě zbytečně, když koupíte své nové auto v autosalonu. A přitom prakticky stejný vůz po prvním majiteli lze získat minimálně o třetinu levněji a ušetřené peníze využít třeba na dovolenou. Před časem jsme obnovili značku Mototechna, která nabízí právě takovéto zánovní vozy a zájem je opravdu obrovský.

Když kupuju auto na inzerát ze zahraničí a prodejce po mě chce zálohu předem – co když mu pošlu peníze a už ho nikdy neuvdidím?(Jarmila)

Stále oblíbenějším podvodem jsou inzeráty psané špatnou češtinou, kdy auta nabízejí podvodníci, kteří se vydávají za zahraniční pracovníky, kteří musí pod tlakem různých okolností rychle prodat vůz. Takovýto prodejci zpravidla vyžadují zaplacení vysoké zálohy nebo úhradu dopravy vozu předem. Nikdy neposílejte na účty zálohy či peníze na dopravu vozu předem, ale plaťe za auto až ve chvíli, kdy ho fyzicky vidíte před sebou a máte od něj klíčky.

Jaký jsou nejčastější triky podvodníků s dovozem aut a hlavní rizika při koupi? (Marek1)

Mezi nejrozšířenější nelegální techniky dovozců patří přetáčení tachometrů, padělání roku výroby v technickém průkazu nebo prodej vozů po těžkých haváriích. V případě vozu ze zahraničí bývá složitější ověřit si historii vozu a kupující se pak vystavují řadě rizik, a to v podobě větších investic do oprav vozu nebo bezpečnostním a zdravotním rizikům v případě havárie způsobené špatným technickým stavem vozidla.

Nevěřím tomu, že by v např. V Německu byli kvalitnější ojetiny… Spíš mají najeto více km.(Jirka)

V porovnání s Evropou se na domácím trhu prodávají ojetá auta za příznivějších podmínek a v lepším technickém stavu. Nejvíce je to vidět na změně směru, kterým nyní auta přes hranice putují - trend se obrátil a díky devalvaci koruny vůči Euru naopak vzrostla poptávka po českých vozech ze zahraničí.

Vyplatí se koupit ojeté auto v zahraničí – zajímá mě hlavně Francie a Německo.(Jarka)

Ještě před několika lety se daly v zahraničí nakoupit ojetiny za velmi zajímavé ceny. Za nízkého kurzu koruny k euru a nízkých cen ojetin u nás se už však dovoz aut z Německa nebo Francie vůbec nevyplatí. Navíc u těchto ojetin nejste schopni prakticky ověřit historii vozu a vystavujete se tak velkému množství rizik.

Dobrý den, když se rozhodnu koupit auto od člověka, který se živí dovozem aut z ciziny, na co si mám dát pozor?(Martin F.)

 

Dobrý den, desítky drobných dovozců, které import levných „západních“ aut donedávna ještě slušně živil, se nyní spíše snaží přežít. Již nemohou konkurovat cenou nebo kvalitou,a proto se uchylují se čím dál tím více k trikům a podvodům. Snaží se vylepšit hodnotu vozu různými nelegálními způsoby, jako je přetáčení tachometrů, padělání roku výroby v technickém průkazu nebo prodej vozů po těžkých haváriích.

 

Otázky a odpovědi najdete také zde.




Vážíme si vašeho
soukromí

Aby pro vás bylo prohlížení našich stránek co nejpohodlnější, využíváme soubory cookies.Cookies nám slouží pro zlepšování našich služeb a zároveň vám díky nim dokážeme lépe nabídnout obsah, který pro vás může být zajímavý a užitečný.

Spravovat cookies

Zásady ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z těchto souborů cookie jsou soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu.

Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte, k ukládání uživatelských preferencí a poskytování obsahu a reklam, které jsou pro vás relevantní. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může mít vliv na váš zážitek z prohlížení. Další informace naleznete v našich Zásadách používání souborů cookie.


Nutné Vždy aktivní

Nezbytné soubory cookie jsou klíčové pro základní funkce webu a web bez nich nebude fungovat zamýšleným způsobem. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.


Funkční

Funkční soubory cookie pomáhají vykonávat určité funkce, jako je sdílení obsahu webových stránek na platformách sociálních médií, shromažďování zpětných vazeb a další funkce třetích stran.


Analytické

Analytické soubory cookie se používají k pochopení toho, jak návštěvníci interagují s webem. Tyto soubory cookie pomáhají poskytovat informace o metrikách počtu návštěvníků, míře okamžitého opuštění, zdroji návštěvnosti atd.


Marketingové

Soubory cookie reklamy se používají k doručování návštěvníků přizpůsobenými reklamami na základě stránek, které navštívili dříve, a k analýze účinnosti reklamní kampaně.



Zrušit

Momentálně je online 56 odborníků Volejte denně 8:00 - 21:00 Zavolejte mi
Google hodnocení   4,5
Nejlépe hodnocený
prodejce ojetých vozů
v České republice.

S průměrným hodnocením
zákazníků všech našich
poboček 4,5 hvězdičky.