Jak se prodávají ojetiny a na co si dát při koupit pozor? Šéfka AAA Auto radí na chaatu blesk.cz

Blíží se zima, jaká auta se v takovém období nejvíc prodávají?(Ladislav Kopecký)
To jste se s dotazem celkem trefil. Každý rok touto dobou roste samozřejmě zájem o vozy s náhonem na všechna 4 kola. S blížící se zimou jsou momentálně hodně žádané vozy Škoda Yeti, Hyundai Santa Fé nebo Kia Sportage. Obecně lze říci, že vždy máme v nabídce minimálně několik stovek čtyřkolek.
Před časem, hned po nástupu do funkce generální ředitelky jste se umístila v žebříčku TOP 25 žen českého businessu. Jak to vidíte letos?(Jan)
Bude mi ctí, pokud se opět umístím, ale konečné výsledky budou k dispozici až za několik týdnů. Děkuji všem za zajímavé dotazy a pokud jsem nestihla na všechny dotazy odpovědět, kontaktujte mě, prosím, na mém emailu k.topolova@aaaauto.cz. Hezký den. Karolína Topolová
Chtěla jsem koupit auto v AAA, záloha byla zadána v Praze, kde auto stojí. Bohužel, nejsem schopná si pro auto dojet, chtěla jsem jej převézt na pobočku do Liberce. Prý to nejde kvůli chybě v systému. Přijde mi, že na momentální konkurenci autobazarů, není toto jednání od zaměstnanců AAA Auto zrovna profesionální. A to jste nejrozšířenější autobazar...(nikytka03)
Pravděpodobně došlo k nějakému pochybení, napište mi, prosím, na můj mail k.topolova@aaaauto.cz váš kontakt a auto vám jistě přivezeme. Celou situaci osobně prověřím.
dobrý den, potřebuji poradit s výběrem auta, 20 let jezdím s jedním autem, potřebuji akutně jiné auto, ale vím, že to bude zase na 20 let. Jsem sama, takže velké auto to být nemusí, ale aby to nemělo miniaturní kufr jak občas vídám, prostě auto pro ženu:-) jsem ochotna za něj dát 200 000,-, ale potřebuji vědět, že je to auto s velkým A. předem děkuji za odpověď Samcová(Samcová)
Dobrý den paní Samcová, pokud vám auto vydrželo dvacet let, tak před vámi smekám, jistě se o něj dobře staráte, ale určitě by to již chtělo vyměnit za jiné. Nejlépe uděláte, když se spojíte s naším call centrem na bezplatné lince 800 110 800 a tam vám poradí co se současným vozem a jistě i s výběrem toho s velkým A :-) Budeme rádi, pokud to bude v AAA AUTO.
Je pravda, že se mezi ojetinami vyskytuje stále více v podstatě nových vozů?(Jirka)
Ano, je to trend posledních zhruba dvou let. Jedná se zejména o předváděcí a takzvané referenční vozy, které se používají krátkou dobu v autosalonech a pak celkem rychle putují k velkým prodejcům ojetin. Sami jsme pro podobné vozy vyčlenili samostatnou značku Mototechna. Výhodou těchto aut je, že jsou až o třetinu levnější než nové vozy a přitom mají zpravidla plnou nebo nadstandardní výbavu.
Na internetu jsem cetla, ze mate nejakou výprodej aut? jaká auta jsou ve vyprodeji?(Milada)
Ano, máme teď akci "Slevové šílenství" se slevami až 70 000 korun na jeden vůz. Teď jsem se dívala na náš web a vozů ve slevě je momentálně téměř 300. Je to řada značek a modelů, od škodovek po Audi nebo Kiu, vše se sem nedá vypsat, můžete se na našem webu přesvědčit sama.
Jste ve vysoké pozici a ještě žena. Za co neváháte utratit nemalé peníze?(Karel P.)
Nutno říci, že po narození dcery se mé priority zcela změnily. Před tím jsem ráda nakupovala kvalitní oblečení, zašla na dobrou večeři a zajela na příjemnou dovolenou. Dnes už vůbec nenakupuji i díky nedostatku času. Největší nedávnou investici jsme s manželem realizovali při stavbě domu.
Sháním teď bezepčné auto na zimu, byla jsem se u vás podívat. Budou letos opět k autům zimní gumy zdarma?(Eva D)
Ano, tuto akci pořádáme již několikátý rok. Budeme opět dávat k vozům zimní gumy zdarma. Bude to několik desítek tisíc pneumatik, za celou letošní zimu prodáme jen v ČR až 25 000 aut.
Chci se zeptat, pokud bych chtěl u vás auto na protiúčet, v čem si myslíte, že jsou vaše výhody oproti konkurenci?(Adam)
Hlavní výhodu vidím v tom, že všechny vozy kupujeme do svého vlastnictví a přebíráme tedy za ně plnou odpovědnost. Pokud pak prodáme vůz novému majiteli a vyskytla by se u něj nějaká závada nebo jiný problém, nebudete ho muset narozdíl od komisního prodeje přes zprostředkovatele řešit vy. Druhou podstatnou výhodou je, že u nás je k dispozici největší výběr vozů v celé zemi, na které vám za protiúčtový vůz poskytneme slevu v příslušné výši. Takže zkráceně: záruky, výběr, a služby jsou naší hlavní doménou.
Dobrý den. Proč máte ceny aut v hotovosti vyšší než při koupi na úvěr? Děkuji.(Honza P.)
Na auta na úvěr poskytují naši úvěroví partneři slevové akce. Pro nás je důležité prodat co nejvíce vozů, proto podporujeme i prodej aut na splátky. Vůz si tak může pořídit řada lidí, kteří by na něj jinak nedosáhli.
Dobrý den, předem bych chtěl poděkoval za to, že chráníte kupující, ale před praktikami Vašich výkupčích nás neochráníte, viďte? (Jakub Volný)
Naši výkupčí musejí být důslední a velmi obezřetní. Bez dobrého výkupu nelze prodávat kvalitní vozy. Neberte to prosím osobně, ale jsme podrobeni neustálému ataku podvodníků či vykuků, kteří nám chtějí prodat takzvanou "naleštěnou bídu".
Sháním nějaké málo ojeté, novější auto - ideálně Škodovku (Octavia nebo Rapid), najeto ovšem málo kilometrů. jak často taková auta prodáváte, jak velká je sleva oproti novému autu. Nemám moc čas řešit výběr auta na internetu. Chci přijet , koupit a odjet. Děkuji Jimmy(Jimmy82)
Škodovky obecně dlouhodobě tvoří zhruba třetinu naší nabídky. Vzhledem k tomu, že se zaměřujeme na málo ojeté vozy po jednom nebo dvou majitelích, je výběr takového auta, o jaké máte zájem, velmi široký. Pokud nechcete hledat na internetu, je nejlepší kontaktovat naše call centrum, kde je k dispozici 200 operátorů, kteří poradí s výběrem nejlepšího vozu dle vašich požadavků. Nebo rovnou přijeďte na vám nejbližší pobočku.
Jezdíte raději na dovolenou v létě nebo v zimě?(Pavel Fogl)
V zimě jezdím raději do zahraničí zkrátit si chladné období a v létě býváme raději v Čechách.
Četla jsem, že máte malé dítě a brzo po porodu jste se vrátila do práce, tak by mě zajmalo jestli podporujete návrat i u svých podřízených. (EVE)
Ano, podporujeme návrat maminek po mateřské dovolené. Abychom jim návrat usnadnili, umožňujeme jim práci na zkrácený pracovní úvazek a zřídila jsem také dětský koutek s chůvami, kam své děti mohou po dobu pracovní doby zaměstnanci vodit.
Proč tu ještě nevznikla nějaká opravdu reprezentativní asociace prodejců ojetých aut, na kterou by se mohli obracet i nespokojení zákazníci?(Karlos)
Trh je velice roztříštěný. Když se podíváte na inzertní servery, najdete asi 1200 prodejců. Takové množství firem se na vzniku opravdu reprezentativní asociace, která by zatsupovala zájmy řekněme alespoň tří čtvrtin trhu, nemůže nikdy domluvit. Už kvůli velmi rozdílnému přístupu ke kvalitě nabízených aut a služeb, pokud to řeknu velmi eufemisticky. Neumím si představit, že by slušní prodejci chtěli být v jedné asociaci s těmi, kteří dovážejí stočená auta nebo pokoutně opravují totálně havarované, pojišťovnami odepsané vozy.
Všude slyšíme, že se moc nedaří prodejcům nových aut, že všechny ohrožují ruské sankce a že lidi nemají peníze. Projevuje se to nějak třeba na prodejích luxusních aut?(Klara)
Neřekla bych. Kvůli vysokému zájmu o tyto vozy jsme letos uvedli na trh novou značku luxusních aut Mototechna Premium, a ta si vede velice dobře.
Kamarád říkal, že snad od vás každý týden jezdí kamiony s auty do Německa. Není to spíš obráceně?(ABC)
To má kamarád velmi dobré informace. Jak jsem už říkala, nákup ojetých vozů v zahraničí už není příliš cenově výhodný. Hlavně po snížení kurzu koruny, ke kterému už došlo dvakrát, jsme zaznamenali obrovský zájem o české vozy od zákazníků a firem ze zahraničí, a proto teď každý měsíc prodáváme stovky ojetých vozů do takových zemí, jako je Francie nebo Německo, odkud se naopak dříve auta vozila k nám.
Vždycky mě zajímali auta. Mám maturitu, zatím jsem nenašel práci. Nabíráte také u vás?(Milan Frolich)
Vždy rádi nabídneme zaměstnání tomu, kdo má zájem poctivě pracovat a rád se učí. Na našich webových stránkách www.aaaauto.cz je sekce náborového oddělení, kam se můžete obrátit.
Rád bych si koupil nějaké levné auto, slyšel jsem že máte i bazary Auto Diskont, kde jsou opravdu levná auta. Ale jsem z Ostravy.(ostravak)
V Ostravě máme pobočku Auto Diskont v Trocnovské ulici.
Zahlédla jsem vás v Top Star magazínu i s dcerkou. Jak se vám daří řídit tak velkou firmu a ještě se starat o miminko?(Simona Vlková)
Lili už není tak úplně malé miminko, o vánocích jí bude rok, strašně rychle to uteklo. Byla jsem na mateřské jen pár týdnů a všechno to zvládám hlavně díky mojí mamince, která mi moc pomáhá, ale upřímně řečeno je to náročnější, než jsem si představovala.
Kam bych měl jet na vaší nejbližší pobočku, když bydlím v Blížkovicích u Moravských Budějovic?(Jenda P.)
Těší mě, že byste k nám rád zajel. Nejblíže máte určitě čerstvě otevřenou pobočku ve Znojmě, kde je v nabídce 150 aut. Velkou pobočku s 800 auty máme také v Brně a relativně blízko je i Jihlava s dalšími 150ti vozy. Ovšem můžete využít i možnosti předvedení vozu v místě vašeho bydliště, lze se domluvit přes naše call centrum.
Slyšel jsem, že jako jediný prodejce ojetin máte v nabídce i americký superrychlý elektromobil Tesla. Co to je vlastně za auto?(Ondřej)
Je to elektromobil Tesla Model S, jedno z nejúžasnějších aut, které jsem kdy měla možnost vidět. Když jsme ho testovali na runwayi letiště ve Vodochodech, porazil Nissan GTR, Porsche 911 i BMW 635i. Navíc má úžasný dojezd až 500 km, což je mezi současnými elektromobily naprosto nevídané. Tomu všemu ovšem odpovídá i cena. Tento supersport, který má zatím najeto jen 210 km, prodáváme za 3,25 milionu korun. Na nový se přitom čeká půl roku.
Může si dnes vůbec laik vybrat ojeté auto, které bude úplně bez problémů?(Jarda)
To je správná otázka. Vyznat se ve všech tricích, které různí obchodníci s ojetinami zkouší, vyžaduje opravdu tvrdou školu. U nás na výkupu běžně odmítáme 65-70 % aut, která jsou nám nabízena. To je obrovské množství - letos jsme kvůli různým právním či technickým závadám nevykoupili kolem 110 000 aut. Proto doporučujeme, aby si zákazníci s sebou na koupi vozu v bazaru, jak už jsem psala, vždy brali svého automechanika. Z bazaru, který vašemu automechanikovi neumožní důkladnou prohlídku vozu včetně napojení na diagnostiku, bych doporučovala hned odejít.
Odkud se bere nejvíce aut s přetočenými tachometry?(Jana)
Jednoznačně z dovozu. Vozy ze zahraničí již nejsou zdaleka tak cenově výhodné jako před lety. Dovozci je tedy musejí nějak podvodně vylepšit, aby mohli konkurovat ojetinám z tuzemska. Kromě stáčení tachometrů je to ještě padělání roku výroby, opravy po těžkých haváriích a dovoz aut, která byla v zahraničí z různých důvodů administrativně zlikvidována - například z důvodu totální škody po havárii, zaplavení anebo dokonce byla odcizena.
Jak je to s legálností přetáčení tachometrů? Na internetu jsou firmy, které přetáčení nabízejí a tvrdí, že to žádný zákon nepostihuje. Díky(Barbora)
Je to starý trik, který se snaží odvést pozornost od podstaty problému. Nejvyšší soud letos v létě označil přetáčení tachometrů za trestný čin podvodu, pokud škoda překročí 5000 korun. Přetáčení tachometrů ale podvodníci provádějí právě proto, aby se ojeté auto dalo prodat o 50 nebo 100 tisíc korun dráž, takže je to trestný čin prakticky vždy. Nabízet přetáčení tachometrů na internetu jako placenou službu je tedy poodle mého názoru jednoznačně napomáhání trestné činnosti, případně přímo trestné.
Jak to nyní vypadá s prodejností ojetých aut?(Adam1)
My jsme už v regionu střední Evropy letos prodali 48500 vozů, což je o 11% více, než loni touto dobou. Letos to bude celkem možná až přes 63000 aut. Prodeje ojetých vozů jsou tedy po celý letošní rok velmi dobré.
Dobrý den. Jak se bránit proti tomu, abych koupil v bazaru auto, které má přetočený tachometr? Jako laik to nejspíš nijak nepoznám, že? (Ludvik)
Dobrý den, je potřeba kupovat vozy, u kterých je riziko přetočeného tachometru co nejmenší. To znamená zejména s původem v České republice, se známou servisní historií a od prodejců, kteří najeté kilometry prověřují. I jako laik mlůžete při prohlídce vozu ledacos odhalit, zejména pokud jde o opotřebení - mělo by odpovídat stavu tachometru. Je potřeba si ověžit i údaje ze servisní knížky telefonátem do setrvicu. Určitě je dobré vzít s sebou na návštěvu autobazaru svého mechanika a nechat si vůz prověřit ještě před koupí v nezávislém autoservisu. Pokud to bazar neumožní, nejedná se o seriozního prodejce.
 
Všechny dotazy a odpovědi si můžete přečíst také zde.



Vážíme si vašeho
soukromí

Aby pro vás bylo prohlížení našich stránek co nejpohodlnější, využíváme soubory cookies.Cookies nám slouží pro zlepšování našich služeb a zároveň vám díky nim dokážeme lépe nabídnout obsah, který pro vás může být zajímavý a užitečný.

Spravovat cookies

Zásady ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z těchto souborů cookie jsou soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu.

Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte, k ukládání uživatelských preferencí a poskytování obsahu a reklam, které jsou pro vás relevantní. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může mít vliv na váš zážitek z prohlížení. Další informace naleznete v našich Zásadách používání souborů cookie.


Nutné Vždy aktivní

Nezbytné soubory cookie jsou klíčové pro základní funkce webu a web bez nich nebude fungovat zamýšleným způsobem. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.


Funkční

Funkční soubory cookie pomáhají vykonávat určité funkce, jako je sdílení obsahu webových stránek na platformách sociálních médií, shromažďování zpětných vazeb a další funkce třetích stran.


Analytické

Analytické soubory cookie se používají k pochopení toho, jak návštěvníci interagují s webem. Tyto soubory cookie pomáhají poskytovat informace o metrikách počtu návštěvníků, míře okamžitého opuštění, zdroji návštěvnosti atd.


Marketingové

Soubory cookie reklamy se používají k doručování návštěvníků přizpůsobenými reklamami na základě stránek, které navštívili dříve, a k analýze účinnosti reklamní kampaně.



Zrušit

Momentálně je online 56 odborníků Volejte denně 8:00 - 21:00 Zavolejte mi
Google hodnocení   4,5
Nejlépe hodnocený
prodejce ojetých vozů
v České republice.

S průměrným hodnocením
zákazníků všech našich
poboček 4,5 hvězdičky.