OdebratK porovnáníSdíletOdeslat

Recenze / Peugeot 407 (2004–2011)

Celkové hodnocení:
Proč koupit

Atraktivní design

Úsporné turbodiesely

Pohodlná sedadla

Komfort odpružení

Příznivé ceny

O vozidle

Peugeot 407 nahradil v roce 2004 model 406. Hlavním lákadlem novinky se stal atraktivní design, který dodnes působí lákavě. Trochu překvapivě udělal Peugeot u svého typu střední třídy ústupky v prostornosti interiéru. Ten tak sice působí útulným dojmem, který ještě umocňují kvalitní použité materiály a pohodlná sedadla, na druhou stranu centimetry se tu rozhodně nehýří. Především na zadních sedadlech je trochu méně místa nad hlavou, dlouháni tu mohou mít trochu potíže. Vyloženě nedostatkem místa ovšem posádka celkově trpět nebude. To ovšem nemusí platit pro zavazadla. „Čtyřistasedmička“ má totiž skromnější zavazadelník. Sedan pojme tolik litrů zavazadel, jako hlásá číslovka v jeho názvu – tedy 407. Podstatně populárnější combi hodnotu vylepší, ale nikoli zásadně, jeho 448 litrů patří v dané třídě k podprůměru. Na druhou stranu to bude pro řadu majitelů dostačující hodnota. Tvarově mimořádně atraktivní kupé pak pojme solidních 400 litrů, tedy jen o málo méně než u sedanu. U obou těchto variant je také nutné počítat se zhoršeným přístupem do zavazadlového prostoru.

Pod kapotou 407 se objevila celá řada pohonných jednotek, jednoznačně převládají turbodiesely, které potěší mimořádně nízkou spotřebou paliva. Nejúspornějším základem jsou jednotky 1,6 HDI s výkonem 80 kW, které pro pohon auta plně dostačují, ovšem celkově jsou podstatně méně spolehlivé než větší a silnější motory. Proto je lepší hledat spíše vůz vybavený osvědčeným turbodieselem 2,0 HDI, který se ve 407 zpočátku dodával s výkonem 100 kW, později došlo k nárůstu na 103 kW a v posledním roce na 110 kW. Kupé mělo od roku 2009 dvoulitrové HDI s výkonem 120 kW. Silnější turbodiesel 2,2 HDI dostal výkon 125 kW, při modernizaci v roce 2008 tento klesl na 120 kW. Nejsilnějším, ale už vzácnějším motorem je šestiválcový turbodiesel 2,7 HDI se 150 kW, kupé dostalo na sklonku života ještě silnější třílitrový šestiválec se 177 kW. Benzinové motory jsou méně obvyklé a vyhledávané, paleta začíná u výkonu 85 (od druhého roku výroby 92) kW z atmosférického motoru 1,8 litru. I ten je dostačující, z hlediska dynamiky je však lepší zamířit o trochu výše, alespoň k dvoulitru, který byl postupně nabízen ve výkonových verzích 100 nebo od druhého roku výroby 103 kW. I u motoru 2,2 litru se zvedal výkon hned v druhém modelovém roku, ze 116 kW došlo k nárůstu na 120 kW. I v benzinovém provedení lze mít šestiválec, jeho výkon 155 kW však ve srovnání s turbodieselem neoslní, a tak je jasné, že tato žíznivější pohonná jednotka zaujme jen zájemce o motor s co nejklidnějším chodem.

Výbava

V Peugeotu 407 najdeme většinou vcelku solidní výbavu, která je svým rozsahem lehce nad průměrem doby vzniku vozu. Je to dáno tím, že vůz se opravdu zaměřuje na komfort, klimatizace, elektrické ovládání oken nebo centrální zamykání tak rozhodně chybět nemohou. Peugeot nabízel i další komfortní prvky, takže na trhu není nouze ani o opravdu dobře vybavené exempláře.

Design

Peugeot 407 patřil v době svého aktivního modelového života ke vzhledově nejatraktivnějším vozům střední třídy a dodnes právě jeho design láká řadu kupců. Ne každému musí být po chuti pro tehdejší Peugeoty typická velká maska chladiče, celkově je ovšem 407 velmi zdařilý kousek. To platí jak pro sedan, tak pro combi SW, samostatnou kapitolou je atraktivní kupé.

Spotřeba

Paleta turbodieselových motorů pod kapotou 407 je mimořádně úsporná, takže v kombinaci s jednotkami HDI je model vyhledávanou volbou spořivých řidičů. U motorů roste spotřeba lineárně s jejich objemem, i šestiválec HDI je však příjemně spořivý. V podstatě i běžné benzinové motorizace nejsou příliš žíznivé, stoupající nároky se projevují až u jednotky 2,2 litru, a především třílitrového šestiválce.

Jízdní vlastnosti

Peugeot 407 je především komfortně laděný vůz a jeho jízdní vlastnosti tomu víceméně odpovídají. Držení stopy je spíše průměrné a především s turbodiesely se nedotáčivost dostavuje poměrně brzy. Pochvalu si nezaslouží také řízení, které prakticky úplně postrádá zpětnou vazbu, a tak řidič nemá moc představu o tom, co se s předními koly děje. To předurčuje vůz ke klidnější jízdě.

Bezpečnost

V roce 2004 získal Peugeot 407 v nárazových testech Euro NCAP plný počet pěti hvězdiček a dodnes patří k velmi bezpečným automobilům. Podepisuje se na tom tuhý skelet, k celkové pevnosti vozu přispívá paradoxně i menší množství místa uvnitř. Dobrá je i bezpečnostní výbava. „Čtyřistasedmička“ navíc řidiče neláká k dynamické a riskantní jízdě.

Praktičnost

Ve střední třídě určitě najdeme auta, která jsou o mnoho praktičtější než Peugeot 407. Pokud už přece jenom jistou míru praktičnosti vyžadujete, je lepší volit variantu combi, ani u ní ovšem objem zavazadlového prostoru (448 litrů) nijak neohromí. Sedan a kupé jsou na tom s objemem 407 a 400 litrů ještě hůře, navíc vstupní otvor ještě trochu využitelnost ještě trochu omezuje.

Komfort

Peugeot 407 je automobil s příkladným jízdním komfortem, rozbité české silnice žehlí s velkou grácií. Posádka také ocení pohodlná a vcelku rozměrná sedadla, příjemné použité materiály i dobrou akustickou pohodu v autě. Celkový dojem ovšem trochu kazí stísněnější interiér.

Provozní náklady

Peugeot 407 sice nepatří k nejspolehlivějším vozům své třídy, pokud vás ovšem nepotká trochu netypická, ale dražší porucha páček pod volantem, měly by být celkové provozní náklady vcelku příznivé. Dané to je především dobrou dostupností široké palety náhradních dílů z druhovýroby a rozšířenými servisními službami. Pochopitelně, turbodiesely dovedou uspořit hodně peněz vynakládaných na palivo.

Názor odborníka

Jedním z nejoblíbenějších modelů střední třídy je na českém trhu ojetin Peugeot 407. Jeho oblibě nahrává především současný zvýšený zájem zákazníků o ojetiny s naftovým pohonem. Francouzské vozy totiž vždy byly synomymem pro povedené dieselové motory a Peugeot 407 rozhodně není v tomto ohledu výjimkou.

Nabídka na trhu ojetin je široká a ceny jsou ve srovnání s konkurenčními modely příznivé. Právě výhodná cena bývá obvykle tím hlavním důvodem, proč pátravé pohledy návštěvníků autobazaru tak často směřují právě k „Čtyřistasedmičce“. Nicméně jak to tak bývá, prudký pokles cen měl svůj důvod – záhy po uvedení na trh se rozšířily zvěsti o mnoha větších i menších technických problémech, se kterými se autorizované servisy musely v záruční době potýkat. Vůz prošel mnoha svolávacími akcemi, ale s některými vrtochy majitelé vozu bojují dodnes. Při prohlídce vybraného vozu je proto potřeba věnovat dostatek pozornosti zejména veškeré elektronické výbavě vozu a zkontrolovat funkčnost všech ovládacích prvků.
 
Trh nových vozů opustil tento model teprve letos, takže se jedná o stále moderně působící vůz, který svému majiteli na parkovišti u supermarketu ostudu rozhodně neudělá. Po svém uvedení na trh v roce 2004 však zvedl Peugeot 407 vlnu bouřlivých reakcí svým poněkud divokým designem přídě. Nezvykle dlouhý přední převis a velký nasávací otvor v předním nárazníku budil ze spaní snad všechny příznivce do té doby konzervativního designu sedanů se znakem lva na kapotě. Postupem času se však z jeho vzhledu stala spíše přednost a dnes je jeho stále svěží design jedním z důvodů, proč se jako ojetina těší neutuchajícímu zájmu kupujících.
 
Design interiéru je na rozdíl od karoserie pojatý spíše konzervativně. Sedačky jsou „po francouzsku“ pohodlné a na rozmístění ovládacích prvků v kabině si člověk po prvotním tápání rychle zvykne. Při pohledu na vnější rozměry auta však překvapí stísněný prostor na zadních sedadlech.
Nejpoptávaněší karosářskou verzí je jednoznačně kombík označovaný jako SW. Ten sice nijak neohromí objemem zavazadlového prostoru, ale na druhou stranu již ve standardní výbavě nabídne atraktivní prosklenou střechu. Spíše se tedy jedná o stylové, sportovně pojaté combi než víkendový stěhovák. Ve spojení s dieselovým motorem se varianta combi na trhu ojetin stala hitem a na plochách autobazarů na zájemce o svezení nikdy dlouho nečeká.
 
Drtivá většina vozů na trhu ojetin disponuje naftovým motorem, nejčastěji s objemem 1,6 nebo 2,0 litru. I menší z nich poskytne slušné svezení s nízkou spotřebou. Z technického hlediska se jedná o nadprůměrně spolehlivou pohonnou jednotku. Problémy může způsobit ucpaný filtr pevných částic, který o sobě dává vědět chybovou hláškou na palubním počítači. Relativně rychle odchází i dvouhmotový setrvačník, jehož opotřebení se projevuje hlasitým rachtáním a vibracemi ve spojkovém pedálu. Vítaným bonusem je rozvodový řemen s intervalem výměny po nezvykle dlouhých 240 tisících km. Dvoulitrový diesel jede o poznání svižněji, ale majitele může potrápit tzv. EGR ventil, který se může zaseknout a auto pak nejede a kouří. Z benzinových motorů lze s klidným svědomím doporučit jednotky s objemem 2,0 a 2,2 litru. Na rozdíl od slabé osmnáctistovky udělují vozu odpovídající dynamiku a vážnější poruchy se jim vyhýbají.
 
Většina ojetých exemplářů nabízených k prodeji na českém trhu pochází z dovozu. Proto důkladná kontrola vozu před koupí, zejména prověření jeho legálního původu a servisní historie, je zde skutečně namístě, stejně jako patřičně dlouhá testovací jízda. Vyplatí se obrátit se na prodejce, který poskytuje i záruku na udávaný počet najetých kilometrů. Jak bylo již zmíněno, během let prošla „Čtyřistasedmička“ řadou svolávacích servisních akcí, a proto jsou nadprůměrně ceněny vozy s doloženou a důvěryhodnou servisní historií.
 
Závěrem lze shrnout, že Peugeot 407 je laděn spíše na sportovní a emocionální notu. Neohromí praktičností ani komfortem, zato boduje jízdními vlastnostmi a designem. Kupujícího zaujme především svou cenou, za kterou nabídne solidní naftové motory, adekvátní výbavu a snad i radost z jízdy. Některé dílčí kvalitativní nedostatky a konstrukční nedodělky mu pak lze odpustit.

Peugeot 407



Vážíme si vašeho
soukromí

Aby pro vás bylo prohlížení našich stránek co nejpohodlnější, využíváme soubory cookies.Cookies nám slouží pro zlepšování našich služeb a zároveň vám díky nim dokážeme lépe nabídnout obsah, který pro vás může být zajímavý a užitečný.

Spravovat cookies

Zásady ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z těchto souborů cookie jsou soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu.

Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte, k ukládání uživatelských preferencí a poskytování obsahu a reklam, které jsou pro vás relevantní. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může mít vliv na váš zážitek z prohlížení. Další informace naleznete v našich Zásadách používání souborů cookie.


Nutné Vždy aktivní

Nezbytné soubory cookie jsou klíčové pro základní funkce webu a web bez nich nebude fungovat zamýšleným způsobem. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.


Funkční

Funkční soubory cookie pomáhají vykonávat určité funkce, jako je sdílení obsahu webových stránek na platformách sociálních médií, shromažďování zpětných vazeb a další funkce třetích stran.


Analytické

Analytické soubory cookie se používají k pochopení toho, jak návštěvníci interagují s webem. Tyto soubory cookie pomáhají poskytovat informace o metrikách počtu návštěvníků, míře okamžitého opuštění, zdroji návštěvnosti atd.


Marketingové

Soubory cookie reklamy se používají k doručování návštěvníků přizpůsobenými reklamami na základě stránek, které navštívili dříve, a k analýze účinnosti reklamní kampaně.



Zrušit

Momentálně je online 0 odborníků Volejte denně 8:00 - 21:00 Zavolejte mi
Google hodnocení   4,5
Nejlépe hodnocený
prodejce ojetých vozů
v České republice.

S průměrným hodnocením
zákazníků všech našich
poboček 4,5 hvězdičky.