Koronavirus loni připravil český trh o 90.000 ojetin, ceny rostly

Praha, 12. ledna 2021 – Loňský rok zahýbal automobilovým trhem velmi výrazně. Rapidní pokles týkal nejvíce prodeje nových aut, ale zasáhl i sekundární trh s ojetými vozy. U nových vozů byl příčinou poklesu zejména jarní lockdown, výpadky ve výrobě a následně výpadky v dodavatelských řetězcích a opětovné uzavření autosalónů. Na sekundárním trhu pak chyběla zánovní auta, značně klesl dovoz ojetin ze zahraničí, a výměnu vozů brzdily rovněž uzavřené autobazary, které musely přejít na on-line prodej.

„Trh s ojetými auty ve střední Evropě sledujeme kontinuálně již řadu let. Takto silný pokles nabídky jsme naposledy zažili po krizi v roce 2008. Za loňský rok chybělo ve střední Evropě přes 477.000 ojetých aut ve srovnání s rokem 2019,“ uvedl Petr Vaněček, provozní ředitel společnosti AURES Holdings, která provozuje mezinárodní síť autocenter AAA AUTO. V České republice klesla nabídka skoro o 90.000 aut, v Polsku o 185.000, na Slovensku o 55.000 a v Maďarsku jich chybělo 150.000. Převis poptávky nad nedostatečnou nabídkou s sebou celkem očekávatelně přinesl i vyšší ceny. „Střední hodnota ceny ojetin nejvíce rostla na Slovensku, kde poskočila v přepočtu o 20.000 korun, v Česku meziročně stoupla o 10.000 korun, v Maďarsku a Polsku rostla v řádu jednotek tisíc,“ doplňuje Vaněček.

TOP 10 nejinzerovanějších vozů ve střední Evropě v roce 2020

10.

Volkswagen Touran

Audi A4

I přesto, že v celkovém součtu trh oslabil, několik kategorií zažilo v loňské roce růst. Vyšší podíl na trhu ojetin zaznamenaly hybridy a elektromobily. V Česku bylo v nabídce 4471 (+ 46 %) hybridů a 1917 (+ 30 %) plně elektrických vozů. Mírně posílily i vozy kategorie SUV (+ 1,13 %). Nejvíce ojetin bylo inzerováno v Praze a Středočeském kraji, naopak nejméně v Karlovarském a Libereckém kraji. Nejvíce ojetin bylo nabízeno s rokem výroby 2016. Stejně jako před rokem tak lidé a obchodníci nabízeli nejvíce pětiletých ojetin (celkem 51.501 ks).

Situace na trhu ojetin v prosinci 2020

V prosinci bylo na českém trhu inzerováno 95.844 ojetin, což je o 7.500 více, než v listopadu. Střední hodnota ceny meziměsíčně vzrostla o 10.000 na 150.000 korun. Střední hodnota stáří byla 9,7 roku a tachometr nejčastěji ukazoval 149.500 km. Nejčastěji byla v nabídce Škoda Octavia (10216 ks), Škoda Fabia (7074 ks) a VW Passat (3525 ks).

Momentálně je online 53 odborníků Volejte denně 8:00 - 21:00 Zavolejte mi