Průměrná cena inzerované české ojetiny v červenci klesla o 6,5 tisíce korun

Zájem o ojeté vozy v červenci zaznamenal výrazný nárůst

Praha, 4. srpna – Zatímco průměrná cena ojetých automobilů od začátku letošního roku každý měsíc stoupala, červencové statistiky přinesly zákazníkům ojetin příjemnou zprávu. Oproti průměrné červnové ceně 186 186 Kč za ojetý automobil klesla cena v sedmém měsíci roku 2016 o 6,5 tisíce korun, a to na 179 604 Kč. Uprostřed motoristické sezóny je patrné, že o ojetiny je na českém trhu velký zájem. Vyplynulo to z kontinuálního sledování trhu nabízených ojetých automobilů, které provádí společnost AAA AUTO.

Důkazem zvýšené poptávky po ojetých autech je i fakt, že v červenci bylo na trhu v České republice inzerováno o 6 tisíc méně vozů oproti předchozímu měsíci. V červnu se jednalo o 75 tisíc automobilů. „Statistiky ukazují, že poptávka po nákupu ojetých vozů stále roste. Lidé se v současné době svých aut zbavovat nechtějí. Naopak, v rámci vyvrcholení motoristické sezóny zájem o ojeté automobily postupně eskaluje. I proto jsme si mohli dovolit výrazně zlevnit ceny většiny modelů,“ říká generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová.

Letošní zvýšený zájem o ojeté automobily potvrzuje i meziroční srovnání s loňským rokem. Autobazar
AAA AUTO ve srovnání s předchozím rokem eviduje nárůst prodejů o celou jednu desetinu. „Díky zvýšené poptávce po ojetých vozech a skutečnosti, že si je majitelé nechávají delší dobu, nabízíme letos mnohem výhodnější ceny na výkupu,“ dodává Topolová.

Příklady vozů, u kterých společnost AAA AUTO navýšila výkupní cenu:

- Škoda fabia II combi 2008 1,2i, 124 tis. km, původní výkupní cena 100 tis. Kč v lednu, nyní vykupuje až za 120 tisíc Kč

- Škoda octavia II combi 2006 2,0tdi 144 tis. km, původní výkupní cena 130 tis. Kč, nyní vykupuje až za 150 tisíc Kč

- Hyundai ix35 2012 2,0 crdi, 62 tis. km, výkupní cena 350 tis. Kč, nyní vykupuje až za 380 tisíc Kč

Průměrný nájezd klesl oproti červnu o 1,5 tisíce km a zastavil se na 156 483 km. Naopak mírně stouplo průměrné stáří ojetých vozů, kdy z červnových 9,5 roku se v červenci jednalo o 9,6 let. Nejvíce ojetin bylo k dispozici v kraji Praha (18 312), nejméně v kraji Karlovarském (1 452).

Nejinzerovanější ojeté vozy na českém trhu v červenci 2016
1. Škoda Octavia
6. Škoda Superb
2. Škoda Fabia
7. Ford Mondeo
3. Volkswagen Passat
8. BMW 3
4. Volkswagen Golf
9. Renault Megane
5. Ford Focus
10. Opel Astra

Mezi nejprodávanějšími ojetinami tradičně dominovala tuzemská Škoda s modely Octavia a Fabia, následovaná VW a Fordem. Šestou příčku si podruhé za sebou drží Škoda Superb v těsném závěsu za Fordem Mondeo. Trojici nejoblíbenějších modelů v pomyslné TOP 10 uzavírají BMW 3, Renault Megane a Opel Astra. Červencové pořadí těchto automobilů se tak přesně shoduje s květnovým žebříčkem.

Zlatá karta_logo AAA Skupina AAA AUTO působí na trhu již 24 let. Provozuje síť více než 40 poboček v České republice, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku. Za dobu své existence obsloužila přes 1,75 milionu zákazníků. Skupina prodá ročně přes 63 000 vozů a je tak největším prodejcem ojetých aut ve střední a východní Evropě. Od roku 2012 prodává vozy také pod obnovenou značkou Mototechna, pod kterou soustředila nabídku „zánovních“ automobilů. V roce 2014 Mototechna zahájila prodej luxusních vozů v novém segmentu Mototechna Premium. Značka AAA AUTO se podle studie agentury Ogilvy & Mather letos opakovaně umístila mezi deseti nejlepšími českými značkami po listopadu 1989. Společnost se pravidelně umisťuje v žebříčku Czech TOP 100, loni se umístila i v žebříčku Českých 100 nejlepších. Skupinu AAA AUTO vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners.

Momentálně je online 54 odborníků Volejte denně 8:00 - 21:00 Zavolejte mi