BLESK.cz: Chat s šéfkou AAA Auto: Jak se bránit přetáčení tachometrů?

Kontroly ČOI ukázaly, že až dvě třetiny autobazarů porušují předpisy. Automafie připravují přetáčením tachometrů ročně české řidiče o miliardy korun. Jak se přetáčení tachometrů bránit, jak poznat skutečný stav ojetého auta? Tyto a další otázky jste mohli pokládat Karolíně Topolové, generální ředitelce AAA Auto, na chatu Blesk.cz.

 
Dobrý den, když bych měl zájem u vás pracovat, jak to mám udělat?(Silva Novotná)
Dobrý den, děkuji Vám za Váš zájem. Letos plánujeme otevřít až 200 nových pracovních pozic u nás doma i v zahraničí v návaznosti na další rozšiřování poboček v Čechách, na Slovensku, v Maďarsku i v Polsku. V případě zájmu o práci u nás navštivte naše stránky http://www.aaaauto.cz/kariera, kde najdete aktuální přehled otevřených pozic, nebo nám pošlete váš životopis, abychom vám nabídli tu správnou pozici.

 

 
Věnujete se nějaké charitě?(Lucas)
Ano, již několik let podporujeme Dětskou dopravní nadaci, která pomáhá dětem, které přišli o jednoho nebo oba rodiče při dopravní nehodě. Jsem členkou správní rady a jsem ráda, že se mi daří plnit předsevzetí, které jsem si hned na začátku dala, a to že seženu další pravidelné dárce. Přispět totiž může každý :-) Detaily najdete na webové stránce www.detskadopravninadace.cz
 
Zdravím, máte čas se i udržovat s malým děckem a jistě náročnou prací?(Sandra)
Dobrý den, dříve jsem se věnovala sportu téměř denně, hlavně běhání, a často i nohejbalu a badmintonu. Po narození dítěte jsem to musela hodně omezit, protože veškerý volný čas patří mé dceři. Proto mám doma alespoň běžecký pás a činky a snažím se alespoň občas udržovat v kondici, když malá večer usne.
 
Ke konci roku jste měli hodně akčních nabídek, ale to jsem si vůz nechtěl kupovat. Vysypalo se mi ale auto a musím si něco rychle koupit. Máte ještě něco?(Michaela)
Samozřejmě. Pro naše zákazníky chystáme stále nové akce a bonusy ke koupi. Aktuálně běží akce slevová jízda nebo můžete využít nabídky 40 000 Kč v hotovosti na ruku při koupi vozu na splátky. Pro naše zákazníky máme připraveny i bonusy v podobě chytrého telefonu nebo tabletu. Podívejte se na naše stránky www.aaaauto.cz nebo kontaktujte naši infolinku 800 110 800, kde Vám operátoři ochotně poradí a pomohou s výběrem vozu.
 
Dobrý den, jak si jako firma stojíte v soutěžích? Vladimír(Vladimír)
Dobrý den, naše společnost se již dlouhodobě umisťuje v mnoha soutěžích jako je například CZECH TOP 100 nebo Super Brands, a to nejen v České republice. Aktuálně jsme ve finále celo evropské soutěže European Business Awards, kde bojujeme jako národní vítěz v rámci České republiky s dalšími firmami z 32 evropských států o celkové prvenství. Podpořit nás můžete na stránkách http://www.businessawardseurope.com/ pod českou vlajkou.
 
Prodáváte vozy i s nadstandardní výbavou jako je zabezpečení? Díky, Vašek(Vašek)
Zabezpečovací zařízení se stávají stále častější součástí požadované nadstandardní výbavy ojetých automobilů. Pro představu - oproti roku 2012 se v roce 2014 prodalo o 327 % více vozů vybavených lokátorem nebo mechanickým zabezpečovacím zařízením. Je to ve velké míře způsobeno i tím, že v posledních letech roste zájem o zánovní automobily, což i přesto, že jsou tyto vozy o 30 až 40 % levnější než vozy nové, znamená, že se jejich ceny pohybují ve stovkách tisíc korun. Zákazníci si stále častěji uvědomují, že se jim tuto investici do automobilu vyplatí ochránit pořízením nějakého druhu zabezpečení. Tato investice se jim navíc zčásti vrátí v podobě nižšího pojistného.
 
Pořád dáváte za auto víc peněz jak jsem někde četl?(Pavel Vogel)
Ano, vzhledem k neustálému rozšiřování poboček, a tím pádem i rostoucí poptávce, rozšiřujeme nabídku jen v České republice o 600 vozů měsíčně. Proto stále významně zvyšujeme počet vykoupených vozů i nabízené ceny pro zákazníky na výkupu. Výkupní ceny se za posledních 12 měsíců zvýšily o až o desetinu. Vůz, který by před rokem měl hodnotu 100 000 Kč, nyní AAA AUTO vykupuje i za 110 000 Kč.
 
Paní Topolová, nepřestává mě fascinovat, že žena může být tak úspěšná a ještě s malým dítětem. Jak to zvládáte?(Markéta)
Děkuji:-) Zvládnout se to dá, ale musela jsem si po narození malé hodně upravit denní rozvrh, abych nezanedbávala práci ani dítě. Ze začátku to bylo velmi náročné, ale za pomoci mé i manželovy maminky jsem našla správný kompromis. V práci mám výborný kolektiv a doma na mě čeká usměvavá mladá dáma, takže jsem si nemohla přát víc.
 
Kdo známý si u vás ještě pořídil auto?(Janek)
Známou osobnost u nás můžete potkat každou chvíli. Našimi vozy jezdí Mahulena Bočanová, Václav Vydra, Veronika Žilková, Michaela Nosková, David Křížek, David Huf a mnoho dalších.
 
Nějak nevěřím tomu, že když prověřujete vozy sami, je to opravdu poctivé. jak byste mě přesvědčila?(Jarka)
Naším cílem je, abychom prodali kvalitní vůz, který se nám hned nevrátí s reklamací. Proto je důkladné prověření vozu na výkupu nejen v zájmu zákazníků, ale i našem vlastním. Chápu, že tomu nemusíte věřit. Pak máte v “áčkách” možnost si naše tvrzení nezávisle ověřit, a to hned několika způsoby. Zaprvé si můžete přivést vlastního mechanika, kterému důvěřujete. Ten si může vůz prohlédnout na zvedáku, a napojit na vlastní diagnostiku. Může s vámi absolvovat také zkušební jízdu. A kdybyste měl stále pochybnosti, můžete s vozem zajet do nezávislého servisu dle vašeho výběru. A pak je tu samozřejmě po koupi ještě možnost vůz do sedmi dnů vyměnit za jiný.
 
Když jste hovořila o koupi “na ulici” - manžel mojí známé má naprosto otřesnou zkušenost, když se snažil takto naopak prodat vůz. Po podpisu smlouvy mu ujeli s autem i s penězi!!!!(Natálie)
Tyto smutné historky slýcháme bohužel celkem často. Bezpečnější je samozřejmě prodávat vůz obchodníkovi se zázemím, který ho kupuje do svého vlastnictví a přebírá za něj plnou odpovědnost vůči novému majiteli. Jen tak nepřijdete o peníze a nebudete se muset starat o případnou reklamaci.
 
Jak lze zjistit, zda byl vůz bouraný, pokud je velmi pěkně a řemeslně dobře opravený?(Oldřich )
Nevím, co mají k dispozici menší prodejci, ale u nás jsme u velkého množství vozů schopni se v různých databázích podívat, jakými opravami auto prošlo, jaké díly na něm byly měněny a kolik opravy stály. Z toho se dá již hodně usuzovat na rozsah případné havárie. Standardně samozřejmě na vozech při výkupu zkoumáme speciálním přístrojem tloušťku laku - jakmile se na různých místech na voze liší, je jasné, že někdo lak opravoval, což opět svědčí o poškození při “bouračce”. Bohužel tyto metody nepřichází v úvahu například při koupi vozu od známého “na ulici”.
 
Dobrý den, Nechcete koupit mojí Octavii kombi II je jen 10 let stará 190t najeto stačí mi za ní 175tisic. cena odpovídá tomu co prodáváte ještě balík vyděláte. děkuji za odpověd(honza J 54)
Dobrý den, chcete-li u nás prodat vůz, kontaktujte prosím naše call centrum 800 110 800. Pokud je vůz bez zjevných nebo skrytých závad a v pořádku po legislativní stránce, určitě se dohodneme. Děkuji.
 
Jak se vyvíjí problém kolem aut v takzvaném polopřevodu?(Jiri Nemecek)
Pokud myslíte vozy, které si po koupi noví vlastníci nepřevedli na sebe, pak to již brzy bude problém hlavně pro ně. Na konci června budou podle zákona tyto automobily trvale vyřazeny z Centrálního registru vozidel, zanikne jim povinné ručení a nebude možné je již nikdy znovu přihlásit. Doporučila bych tedy každému, aby se v technickém průkazu svého auta přesvědčil, že je přihlášené opravdu na jeho osobu. Pro motoristy, kteří zjistí, že vůz je stále v polopřevodu jsme zřídili poradenskou telefonní linku 284 022 042. Pokud je k vozu k dispozici dostatečná dokumentace, jsme ho schopni vykoupit a problém s “dohlášením” následně vyřešit. Máme totiž pobočky po celé republice, a tak pro nás návštěva registru v jakékoliv obci není problém. Navíc jsme schopni dohledat i původního vlastníka. V krajním případě vezmeme vůz na protiúčet a necháme ho ekologicky zlikvidovat.
 
Existuje vůbec nějaká pomoc pro lidi jako jsem já, co si “nemůžou pomoct” a pro vůz do Německa si prostě zajet musí? :-) Jde mi zejména o stočené kilometry.(Mara N.)
Pokud vím, celkem dobře začíná fungovat kontrola stočených vozů na webu sdružení SOVA http://www.sdruzeni-sova.cz/seznam-aut-s-podezrenim-na-zasah-do-stavu-tachometru . Dá se tady najít řada stočených vozů ze zahraničí, které se u tuzemských prodejců tváří jako poctivé. Jinak se o moc víc z otevřených zdrojů zjistit nedá.
 
Jak je to s prověřováním kilometrů u dovozových ojetn? Mnoho dovozců tvrdí, že je prověřují v databázích, dá se tomu věřit?(Katka)
Naše dlouhodobá zkušenost říká, že ojetiny dovezené ze zahraničí jsou prakticky bez historie. Kupovat vůz, u kterého vůbec není jasné, kolik před dovozem do české republiky najel, je velký hazard. Budu se teď opakovat, ale je potřeba si uvědomit, že tuzemské STK stav tachometru neověřují ani nijak nezkoumají. Prostě opíšou stav tachometru, a ten zanesou do databáze. Bohužel se zejména u dovozů většinou jedná o zcela zmanipulovaný údaj. Dokud nebudou databáze po celé Evropě propojené a dokud nebudou více spolupracovat i výrobci a autorizované servisy, tento podvod bude kvést dál.
 
Také vás překvapuje, že i po všech případech podvedených lidí a po drastickém propadu koruny vůči euru ještě stále někdo jezdí pro deseti nebo dvanáctiletá auta do Německa? Jaké pro to máte vysvětlení?(Simon)
Ano. Lidé se podle mě stále nepoučili, že kupovat auto, které nemá původ v České republice, a které je jen velmi obtížné reklamovat, může stát hodně peněz. Poctiví domácí prodejci dávají garance na legální původ, prověřují servisní historii vozu a najeté kilometry. Navíc jsou pod drobnohledem České obchodní inspekce, která považuje nesprávný údaj o najetých kilometrech za klamání spotřebitele. Zahraniční prodejce nemá prakticky žádnou odpovědnost. Bohužel, hodně lidí, kteří nemají dostatek peněz na pořízení kvalitního vozu, se stále rozhoduje pouze podle ceny. Dokud se nenaučí, že je třeba vůz vybírat podle řady jiných kritérií, budeme vrakovištěm Evropy.
 
Sice nečtu moc bulvár, ale prý má autio od vás i Mahulena Bočanová. Čím jste ji přesvědčili?(Martina)
Jedním z našich velkých benefitů je široká nabídka vozů - téměř 8000 aut, takže si vybere opravdu každý. Dokážeme nabídnout levnější malý vůz studentům, kteří si pořizují první automobil, prostorný velký vůz střední třídy rodinám, i zánovní luxusní vozy pro manažery nebo známé osobnosti českého šoubyznysu.
 
Na co si mám dát pozor, když si chci přivézt ojeté auto ze zahraničí?(Hlavoun)
Kdybych chtěla dát opravdu stručnou odpověď, pak bych spíše doporučila si vůz ze zahraničí nevozit. Ale pokud jde o nejčastější “triky”, velmi oblíbené je mimo jiné falšování roku výroby, nebo prodej aut po těžkých haváriích, opravených na koleně. Je potřeba vybírat taková auta, která mají doloženou servisní historii a tedy původ v České republice. Je potřeba také požadovat po prodejci garanci vrácení peněz pro případ, že by se u auta manipulace s kilometry později prokázala. Seriózní autobazar by neměl mít problém takové ustanovení do smlouvy dát.
 
Stáčení tachometrů je známá věc, ale co další podvody bazarů?  (Radek)
Velmi rizikové jsou také ojetiny prodávané v komisi – tady hrozí, že například bazar může nabízet vozy, k jejichž prodeji nemá oprávnění, nebo byly dokonce majitelům odcizeny. Již se v řadě případů stalo, že vozy dali majitelé na prodej do komise, bazar je obratem pod cenou prodal jinému prodejci a původním majitelům nezaplatil. Vždy je tedy při koupi vozu nutné jednat přímo s vlastníkem. AAA AUTO vykupuje vozy do svého vlastnictví již od svého vzniku před více než dvaceti lety. Děláme to právě proto, aby kupující měli naprostou jistotu legálního původu automobilu.
 
Kde se nejvíc podvádí se stočenými auty? Co auta z dovozu?(JOhny)
Problémy se týkají zejména ojetých vozů z dovozu, které již nyní po opakované devalvaci koruny vůči euru nejsou cenově výhodné. Zde je stáčení tachometrů na denním pořádku, protože jedině díky tomuto umělému zvýšení ceny mohou prodejci něco vydělat. Velmi oblíbené je také falšování roku výroby, nebo prodej aut po těžkých haváriích, opravených na koleně. Dalším častým trikem při dovozech ojetin ze zahraničí je okrádání státu na DPH. V zahraničí koupí obchodník auto bez daně, v České republice prodá s daní a rozdíl si nechá. Odborníci upozorňují, že chybějící DPH by mohly finanční úřady chtít doplatit po nových majitelích vozů.
 
Paní topolová, řešíte nějak při výkupu také histori vozu - zejména u aut dovážených třeba z německa?(Václav)
Dobrý den, pokud máme nějaké podezření, voláme do servisů, kam auto jezdilo na opravy. Prověřujeme, jestli vůz nebyl zatopený. Zjišťujeme, jaké existují záznamy o najetých kilometrech. Na výkupu po těchto důkladných kontrolách odmítáme 65-70% vozů, protože nesplňují naše kritéria. Na druhou stranu díky tomu můžeme v kupní smlouvě doživotně garantovat legální původ vozu.
 
Mám dotaz, jak se můžu bránit nákupu vozu se stočenými kilometry?(jindra)
Je potřeba vybírat taková auta, která mají doloženou servisní historii a tedy původ v České republice. Je potřeba také požadovat po prodejci garanci vrácení peněz pro případ, že by se u auta manipulace s kilometry později prokázala. Seriózní autobazar by neměl mít problém takové ustanovení do smlouvy dát.
 
Mám otázku - jak prověřujete vozy u vás v AAA?(Karlos)
U nás v AAA AUTO každý vůz detailně prověřujeme – zkoumáme pravost kódu VIN, skutečný rok výroby, zda není majitel v exekuci nebo v insolvenci. Prověřujeme, jestli auto nebylo odcizené nebo jestli není v leasingu. Děláme dlouhé testovací jízdy, zkoumáme, jak se vůz chová na silnici, jaký je zvuk motoru, akcelerace a funkce brzd. Prohlížíme auta na zvedáku, abychom odhalili stopy po haváriích na podvozku a ze stejného důvodu měříme tloušťku laku. Napojujeme auto na diagnostiku, abychom odhalili závady v motoru nebo elektronice.
 
To si dnes opravdu někdo dovolí veřejně nabízet přetáčení?(Andrea L.)
To je dnes bohužel zcela běžné a na internetu či v různých inzertních periodikách lze nalézt desítky podvodníků, kteří manipulaci se stavem tachometru nabízejí. Automafie připravují přetáčením tachometrů ročně české řidiče o miliardy korun a navíc komplikují práci slušným prodejcům, kteří musejí investovat nemalé finanční prostředky do odhalování těchto manipulací. Celý trh ojetých automobilů je tímto podvodem zcela zdeformovaný, protože stav počítadla ujeté vzdálenosti se stal zcela nedůvěryhodnou veličinou. Problém vidíme i v práci STK, které sice stav tachometru zapisují, ale jeho pravdivost vůbec neprověřují, čímž zmanipulované údaje de facto legalizují. V této souvislosti vítáme snahy Evropské unie o zavedení jednotného systému technických kontrol a ukládání stavů tachometru do společné databáze.
 
Co říkáte kontrolu ČOI? Doplácí na to poctivé bazary?(Jiří Pavlíček)
Aktivity ČOI jsou pozitivní a vedené správným směrem. Podvodníci totiž škodí celému trhu a táhnou s sebou dolů i pověst poctivých prodejců. Dokud ale nebudou platit přísnější a lépe vymahatelné zákony, ČOI má bohužel omezené možnosti. Na samotné kontroly nemůže poctivý bazar, který má vše v pořádku doplatit, spíše naopak.
 
Myslíte si, že se státní instituce konečně pustili do boje se stáčením tachometrů? Že to ale trvalo(Johanka)
Máte pravdu, chaos a podvody na trhu ojetin se dlouhodobě neřeší. Návrhy ministerstva průmyslu proti podvodům s ojetým vozy dlouhodobě podporujeme, včetně zavedení trestnosti manipulace s tachometrem. Společnost AAA AUTO totiž prosazuje kriminalizaci přetáčení tachometrů již řadu let. V minulosti jsme opakovaně přišli s návrhem paragrafovaného znění novelizace Trestního zákoníku, kde by bylo trestné nejen přetáčení, ale i jeho příprava, včetně nabízení příslušných služeb. Na druhou stranu je pravda, že i kdyby žádný návrh neprošel, tak i to, že se o problémech ojetin mluví vede lidi při jejich nákupu k větší opatrnosti. Pozorujeme, že více hledí na kvalitu vozu a pokud je cena nad jejich možnosti, raději si vezmou úvěr. Dobře vědí, že pokud by si koupili starší a více ojetý vůz u pochybného prodejce nebo přímo z dovozu, peníze by stejně museli vložit do oprav.
 
Paní Topolová, čím si můžu vysvětlit, že podvádí takové množství bazarů? Je to konkurenční boj malých bazarů?(David)
Dobrý den, v oboru prodeje ojetých vozů je tvrdá konkurence. Ta vede k zániku malých autobazarů, které nejsou schopné nabídnout takové služby, garance a výběr jako velcí prodejci. Malí bazaristé, kteří čelí zániku, se pak snaží svůj propad zisku dohnat nelegálními praktikami. Bohužel na tento konkurenční boj doplácejí zákazníci.
 
 
Na chat se můžete podívat také zde.

 




Vážíme si vašeho
soukromí

Aby pro vás bylo prohlížení našich stránek co nejpohodlnější, využíváme soubory cookies.Cookies nám slouží pro zlepšování našich služeb a zároveň vám díky nim dokážeme lépe nabídnout obsah, který pro vás může být zajímavý a užitečný.

Spravovat cookies

Zásady ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z těchto souborů cookie jsou soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu.

Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte, k ukládání uživatelských preferencí a poskytování obsahu a reklam, které jsou pro vás relevantní. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může mít vliv na váš zážitek z prohlížení. Další informace naleznete v našich Zásadách používání souborů cookie.


Nutné Vždy aktivní

Nezbytné soubory cookie jsou klíčové pro základní funkce webu a web bez nich nebude fungovat zamýšleným způsobem. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.


Funkční

Funkční soubory cookie pomáhají vykonávat určité funkce, jako je sdílení obsahu webových stránek na platformách sociálních médií, shromažďování zpětných vazeb a další funkce třetích stran.


Analytické

Analytické soubory cookie se používají k pochopení toho, jak návštěvníci interagují s webem. Tyto soubory cookie pomáhají poskytovat informace o metrikách počtu návštěvníků, míře okamžitého opuštění, zdroji návštěvnosti atd.


Marketingové

Soubory cookie reklamy se používají k doručování návštěvníků přizpůsobenými reklamami na základě stránek, které navštívili dříve, a k analýze účinnosti reklamní kampaně.



Zrušit

Momentálně je online 56 odborníků Volejte denně 8:00 - 21:00 Zavolejte mi
Google hodnocení   4,5
Nejlépe hodnocený
prodejce ojetých vozů
v České republice.

S průměrným hodnocením
zákazníků všech našich
poboček 4,5 hvězdičky.